kweekbakken

Als de kweekbakken niet in gebruik zijn, laten we ze open staan. Dan kan de regen in het najaar overtollige zouten wegspoelen naar diepere lagen. Als u van plan bent al vroeg in het voorjaar in de kweekbakken te zaaien, leg dan enkele weken tevoren de ramen op de kweekbakken. De zon kan de grond in de kweekbakken dan al enigszins opwarmen.

Bewaargroenten opkuilen in kweekbakken (platte bakken).

Wanneer de kweekbakken in de winter gedeeltelijk leeg staan, kunnen ze goed dienst doen als tijdelijke opslagruimte voor bijvoorbeeld knolselderij. De knollen moeten in november worden gerooid; zij verdragen geen vorst. Zet ze mannetje aan mannetje in de kweekbakken en geef ze wat water. De knollen vormen dan wortels en het bladpruikje loopt uit, zodat je zelfs in de winter over vers selderijblad kunt beschikken. Uiteraard blijven ook de knollen eetbaar, mits je ze tijdens strenge vorst van een extra bedekking voorzit. Ook kroten, koolrapen en winterpeen kunnen worden opgekuild in de kweekbakken. Deze gewassen worden echter helemaal bedekt met een laag grond. De kuil om te bewaren wordt hetzelfde gemaakt als in de volle grond. Wie niet over de ruimte beschikt om zomaar een kweekkas te installeren kan een beroep doen op een platte bak, hoge bak, broeibak ... en andere namen die gebruikt worden voor deze verzameling van handige kant-en-klare kits die je toelaten om op een minimum aan ruimte reeds vroeg in het voorjaar aan de slag te gaan en te oogsten. Kweekbakken heb je in verschillende modellen, van de simplele plastiektunnels met bogen en polyethyleen zeil, tot de meer gesofisticeerde modellen in aluminium en kunstglas of dubbelwandige plexiplaten. In dergelijke kweekbakken is de temperatuur wat hoger en is er ook een hogere luchtvochtigheid. Zo kun je heel wat groenten op een goedkope manier voorkweken.

Let op:

- hoge luchtvochtigheid geeft meer kans op aantasting door schimmels; daarom tijdig luchten - regen zal slechts matig doordringen (geperforeerd plastiek) en daarom moet je ook tijdig gieten en de vochtigheid van de grond in het oog houden - niet alleen je groenten zullen sneller groeien maar ook het onkruid, dus voorzorgen nemen Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aankas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas