hobbykas

Een hobbykas: dť nieuwe 'kick' voor de ervaren levensgenieters

Elke tuinliefhebber droomt van een eigen hobbykas. Zo komt er geen einde aan het tuinseizoen, kun je ook in de herfst en de winter blijven tuinieren en kun je in het voorjaar met een fikse voorsprong weer beginnen. Een hobbykas is handig om je eigen groenten te kweken maar hij kan ook in de koudere seizoenen terrasplanten en andere planten een gepaste winterbescherming bieden.

Toenemende bevolking

Samen met de toenemende bevolking is er de bijhorende groeiende economische activiteit. Dit zorgt ook voor sombere vooruitzichten. Als de bevolking blijft toenemen, gaan we steeds meer geconfronteerd worden met (voedsel)schaarste.

Klimaatsverandering

Steeds meer voelen we aan den lijve dat het klimaat wijzigt. Regen, wind, zon, koude, warmte wisselen elkaar steeds vlugger af en de weersomstandigheden worden alsmaar extremer. Met een hobbykas kunnen we onze groenten, bloemen en planten goed beschermen en creŽren we tezelfdertijd ons eigen klimaat. Het spel tussen licht, lucht, warmte en vochtigheid wordt gedirigeerd door onszelf. Wanneer het u lukt om deze factoren goed op elkaar af te stemmen, zult u gegarandeerd slagen.

Goed voor het milieu

Waarom zou je fruit en groenten eten dat 5000 kilometer verder gekweekt wordt en wordt overgevlogen naar ons land, als we zelf zo'n lekkere groenten en fruit hebben in onze hobbykas. Een hobbykas verkleint duidelijk je voetafdruk. Bovendien ben je ook zeker van de kwaliteit, want we weten waar onze producten vandaan komen. De toenemende trend van culinaire tv-programma's en het gebruik van eigen geteelde groenten erin is een extra motivatie.

Eten wordt onbetaalbaar

Overal ter wereld kraakt de biodiversiteit in haar voegen. Heeft de mensheid stilaan het point of no return bereikt? Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid van al wat leeft op onze planeet. Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Door de toenemende bevolking, de bijhorende economische activiteiten en de klimaatverandering neemt de biodiversiteit wereldwijd af. Voedselprijzen stijgen onder andere omdat landbouwgronden schaarser worden. Wat staat er ons te wachten wanneer de schaarste zodanig wordt dat de vraag het aanbod overstijgt? Door een hobbykas te onderhouden kunt u, afhankelijk van de oppervlakte, tientallen of zelfs honderden euro's per jaar besparen. Moestuinieren is een winstgevende vrijetijdsbesteding die steeds meer aanhangers kent. De crisis doet de aankoop van een hobbykas opnieuw bloeien. De redenen van dit plotselinge enthousiasme beperken zich niet tot de koopkracht en de prijs van groenten. Sommigen beweren dat wie voor 50 euro zaden en mest koopt, het equivalent van 1.250 euro groenten in de supermarkt kan oogsten. Al zijn de schattingen noodzakelijkerwijs gewaagd, ťťn ding is zeker, een hobbykas is hoe dan ook rendabel. De aankoop van een hobbykas haalt u er snel weer uit.. Er is een indrukwekkende variŽteit aan zaden en groentezaadjes waarvan de prijs in het algemeen schommelt tussen 1,50 en 5 euro per zakje. Sla, wortel, courgettes, kolen, radijs, pompoen, waterkers... Er is iets voor elke smaak. En tegelijk komen ook vergeten groentesoorten opnieuw op tafel. Men (her)ontdekt de aardpeer, de snijbieten... Een tomatenplant kost +/- 1,40 euro, voor een gemiddelde opbrengst van 2 tot 5 kilo. U moet 2,25 euro neertellen voor 15 stekjes selder of sla om uit te planten. Maak de rekening: dat komt op 15 cent per stuk. Van een pakje bonenzaadjes kunt u 20 kilo oogst verwachten. Het zal u tussen 50 cent en 1 euro per kilo kosten. Een pakje komkommerzaadjes kost 1,75 ŗ 1,80 euro, ofwel de prijs van twee of drie komkommers in de supermarkt, volgens het seizoen...

Eigen groenten telen in een hobbykas is een ware 'hype' geworden

Een hobbykas is een prachtige uitvinding. Je komt er echt tot rust: je kunt er rustig in werken en volledig de tijd vergeten. De hobbykas wordt het meest gekoesterde plekje op onze wereld. Het is een gezonde bezigheid: je hebt lichaamsbeweging en je beschikt over gezonde groenten. De groenten uit de hobbykas zijn super-vers. Je weet precies wat je eet. Moestuinieren in een hobbykas is genieten en relaxen tegelijkertijd. Je leert er talrijke 'vergeten' groenten herontdekken. Je wilt er toch een gezonde leefgewoonte op na houden. Bezig zijn in de hobbykas en zich ontspannen, gezond (zelfs biologisch) eten, en tegelijkertijd substantieel besparen, dat is uitstekend voor de moraal ťn voor de portemonnee. 2011 wordt het jaar van de eigen hobbykas! .

Met een hobbykas: "een jaar lang smakelijke voordelen"

Een hobbykas moet in de tuin geplaatst worden daar waar zij het meeste licht krijgt. Indien mogelijk moet de hobbykas van 's morgens tot 's avonds in het volle licht staan. We moeten vermijden dat er schaduw valt op onze hobbykas. Struiken, bomen, heggen moeten zo ver mogelijk van de hobbykas verwijderd staan, zodat ze geen schaduw kunnen werpen. hobbykas milieu

TIP 1

: kiwi De teelt en snoei van kiwi in de hobbykas komen helemaal overeen met de teelt in volle grond. Wel moet je in de hobbykas zelf voor bestuiving zorgen. Evenals bij druiven kan dat met een vochtige pluim. Ook kiwi's mogen in de winter koud staan. Let wel op dat het gewas in voor- en najaar niet bevriest. Een kleine hobbykas is niet geschikt voor de kiwi: de planten groeien daarvoor veel te sterk.

TIP 2

: perzik De perzik in de hobbykas wordt in waaiervorm geleid. In de winter moeten de luchtramen vrijwel steeds op een kiertje staan. Alleen bij vriezend weer mogen ze dicht. Ook tijdens de bloei zet je bij mooi weer de ramen op een kiertje. Na de bloei mag de temperatuur oplopen tot 22į C. Dit houdt in dat alleen op zonnige dagen wordt gelucht. In de zomer kan dag en nacht worden gelucht. Bij scherp zonnig weer moet je schermen om te voorkomen dat de temperatuur te hoog wordt. Perzik vraagt vrij veel water, met name vanaf de bloei tot augustus. verder moet je uitkijken voor tocht. Het gewas is namelijk erg gevoelig voor spintaantasting. Hoewel perzik zelfbestuivend is, moet je hierbij een handje helpen door dagelijks met een vochtige pluim langs de bloemen te strijken.

TIP 3

: vijg De vijg in de hobbykas kun je het beste leiden in waaiervorm. De vruchten ontstaan zonder bestuiving; je hebt er dus geen omkijken naar. Tijdens de groei moet je regelmatig water geven, omdat het wortelstelsel beperkt is en er voor het uitgroeien van de vruchten vrij veel vocht nodig is. In de hobbykas kun je tweemaal per jaar oogsten: in augustus en bij een goed najaar ook nog in oktober. Tuinieren in de hobbykas houdt u fit hobbykas vorstvrij houden hobbykas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas