aanschaf tuinkas

Waarom een tuinkas aanschaffen?

In een kas bepaal je zelf de temperatuur en de hoeveelheid water en licht die planten moeten krijgen. Zo kun je het kweekproces beter aansturen dan buiten. Daar komt bij dat je in een kas het hele jaar door planten kunt kweken.

Waar moeten we op letten bij de aanschaf van een tuinkas?

De meeste planten die in de tuin worden gekweekt zijn winterhard, dat wil zeggen dat zij zijn aangepast aan de weersomstandigheden in onze streken.

Een tuinkas biedt betere omstandigheden om minder winterharde planten te kweken dan plaatselijk mogelijk is. Planten die men onder glas of op een dergelijke beschutte plaats kweekt zijn over het algemeen niet winterhard. Hun bestaan hangt geheel af van de bedekking met glas of plastic en de kunstmatige verwarming zonder welke ze zouden sterven. Niet bezuinigen !

Bij de aanschaf van een tuinkas, moeten we eigenlijk niet op geld kijken. Goedkoop is heel vaak duurkoop. Een goede tuinkas gaat ongeveer 50 jaar en langer mee. Dat betekent minimum 50 jaar plezier. Een tuinkas waarin minder goed materiaal is verwerkt heeft een veel kortere levensduur.

Bovendien moet de tuinkas zeer zorgvuldig worden onderhouden en dat kost tijd en geld. Wie zich goed voorbereidt bij de aanschaf van de tuinkas, heeft het halve werk al gedaan. Bouw vooral niet te klein. U zou er later spijt van kunnen krijgen. Bij bijvoorbeeld een langere kas kunt u een tussenschot maken, waarmee u een 'warmere' afdeling kunt creëren.

Dan kunt u ook planten kweken die verschillende temperaturen vragen. Zo'n 90 procent van onze klanten van kassen wil een breedte tussen 2,30 en 3 meter bij een lengte tussen 3 en 6 meter.
Een kas voor diverse doelen is goed, met hoge zijwanden van ongeveer 1,4 tot 1,7 meter (afhankelijk van de breedte) en een nokhoogte van 2,1 m tot 2,5 meter. Als u een goedkoper minikasje aanschaft, moet u niet al te veel van de toepassingsmogelijkheden verwachten.

De grootte van de kas

Waarvoor wordt de kas gebruikt? Om te zaaien, planten, kweken, planten overwinteren, ... of als relaxhoekje met een stoel en tafel. Het is allemaal bepalend voor de grootte van de kas.

Belangrijk
: hoe groter de kas, hoe kleiner de temperatuurschommelingen en hoe makkelijker om goede resultaten te behalen. De breedte van de kas is ook belangrijker dan de lengte: het pad blijft even breed, maar de kweekruimte wordt meer. Ook in een kleine tuin: voor een kas heb je echt geen grote tuin nodig: voor kleine tuinen zijn er speciale (muur)kassen die weinig ruimte innemen.

De geschikte plaats

Een kas moet op een goede plek staan. Dat wil zeggen: in de zon, met de nok van het noorden naar het zuiden. We zogen voor een beschutte, windvrije plek. Dat kan bijvoorbeeld door een haag te plaatsen.

Vergunning nodig?

Ooit was voor het plaatsen van een hobbykas vaak een bouwvergunning nodig. Dat hoeft tegenwoordig neit meer. Althans, in de meeste gevallen. Lees er meer over op www.vrom.nl/bouwvergunningen en bel ook met uw gemeente. Denk je aan de aanschaf van een tuinkas, dan helpen wij u graag verder. kas kiezen ontstressen in onze kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas