tomaten kweken

*************************************************************

WAARSCHUWING De kans bestaat dat u nooit meer supermarkttomaten eet !!!

*************************************************************
+++ Zelf gekweekte tomaten zijn veel goedkoper, ze smaken heerlijker en ze zijn gezonder +++

Waarom smaken bepaalde tomaten zo flets ?

Aan tomaten die de winkels moeten halen, worden vaak andere eisen gesteld dan aan tomaten voor directe consumptie na het plukken van de struik. Voor een handelaar is het van groot belang dat tomaten lang kunnen bewaren; daarvoor worden dikwijls harde rassen met taaiere schil geprefereerd. Amateurmoestuinders kiezen voor een ras met hoge productiveit, grote vruchten met een heerlijke smaak en een goede weerstand tegen ziekten en openbarsten. Bestemd voor zowel kas als volle grond en voor zowel rauwkost, soep, sauzen als andere bereidingen.

Er zijn veel rassen in omloop, elk met hun eigen gebruiksmogelijkheden.

- ronde tomaten, bv. Robijn, Bonset, Red Crown, Cheerio, Luca, Moneymaker - vleestomaten, bv. Beefmaster, Fit Pick, Saint Pierre, Marmande - kersttomaten (klein, erg zoet, hangen in enorme trossen aan de plant) bv. Minibel, Barbecue Mix - stamtomaten, bv. Minitom, Dwarfie bovenvermelde rassen zijn alle rode vruchten. Sommige rassen produceren gele tomaten. Tip als u tomaten wil kweken : tomaten worden "gediefd" door de uitlopers in de bladoksels weg te knippen. Deze 'dieven' maken de plant te vol en vragen te veel voedingstoffen: houd slechts ťťn hoofdstengel aan en breek alle zijscheuten zo jong mogelijk weg. Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen Alle tomatenrassen bij de vollegrondsteelt (tomaten telen)kunnen we kweken in de tuinkas. De tomatenplanten worden geleid langs de tomatenspiralen (te verkrijgen in gegalvaniseerd staal of in aluminium, hoogte +/- 170 cm) of we kunnen de lange stengels indraaien in touw. Wanneer ze boven in de tuinkas zijn gegroeid, leiden we ze terug naar beneden. Twee maanden voordat de planten gerooid moeten worden, breken we de top uit de hoofdstengel zodat ook de laatste vruchten goed rijp worden. Verder is de groei gelijk aan de teelt in de volle grond: dus alle dieven zo jong mogelijk wegbreken, bladplukken, bladdunnen en - vooral in het najaar - trossnoei toepassen. Voorkom dat de luchtvochtigheid te hoog wordt, dan zullen de vruchten gemakkelijk scheuren, zeker wanneer ze rood geoogst worden. In een verwarmde tuinkas moet u in het najaar regelmatig droogstoken. Heel wat tuinliefhebbers vinden dat tomaten kweken eigenlijk niet mag ontbreken in hun tuinkas. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan

Tomaten eten is gezond en zorgt voor kleiner risico op kanker door lycopeen

Dat een voeding rijk aan groenten en fruit belangrijk is bij de preventie van chronische ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten wordt door niemand nog betwist. De resultaten van diverse epidemiologische studies hebben de aandacht gevestigd op de gunstige effecten van de consumptie van tomaten en de rol van lycopeen in het bijzonder. Lycopeen is het carotenoÔde dat tomaten hun typisch rode kleur geeft en is een krachtig antioxidant. Het zou bescherming bieden tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart- en vaatziekten. Hoewel lycopeen ook voorkomt in vruchten zoals watermeloen, roze pompelmoes, abrikoos, mango en papaja, leveren tomaten en verwerkte tomaten in de Westerse voeding tot 80% van de opgenomen hoeveelheid lycopeen. Hoewel koken meestal gepaard gaat met enig verlies aan voedingsstoffen, blijkt de beschikbaarheid van lycopeen uit een licht gestoofde tomaat groter dan uit een rauwe tomaat. Onder invloed van de verhitting worden de celwanden in de tomaat afgebroken waardoor meer lycopeen vrijkomt. Daarnaast wordt lycopeen onder invloed van hitte ook omgezet in een meer biologisch beschikbare vorm (isomerisatie van een trans- naar een cis-configuratie). De toevoeging van een beetje vet aan de tomatenbereiding zorgt voor een nog betere absorptie. Lycopeen is immers een vetoplosbaar antioxidant. Dus hebben we nog een reden te meer om tomaten te kweken in onze kas ! Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen

Geschiedenis en herkomst van de tomaat met weetjes, tips en recepten

Herkomst en geschiedenis van de tomaat Overal ter wereld kweken professionelen en liefhebbers tomaten (Lycopersicon esculentum synoniem Solanum lycopersicum) en dit al een hele tijd. In BelgiŽ en Nederland behoren tomaten tot een van de meest geteelde groentes. Maar ze waren en zijn niet altijd even rond en rood,... De tomaat is een groente met geschiedenis! De oorsprong van de tomaat is terug te vinden in het Andesgebergte van Peru waar ze al geruime tijd door de Inca's werden geteeld. De tomaten die toen gecultiveerd werden waren absoluut niet rond en/of rood, maar gelig met de meest ongelijke vormen. Door de jaren heen ging men selecteren op diverse vormen en types. In de beginjaren toen de tomaat nog geen bekendheid had, beschouwde men deze groente dan ook als een siergewas. Ervan eten was helemaal uit den boze... Na enige tijd werd de tomaat naar andere landen ingevoerd waaronder Europa. De eerste tomaten die uit Peru kwamen waren nog geen ei groot en hadden een gele kleur. De Azteken noemden de vruchten 'tomatl', maar toen de planten via de ontdekkingsreizigers naar Europa kwamen gaf men er hier eerst nog de naam "goudappel" aan. In ItaliŽ spreekt men tegenwoordig nog altijd van "pomodori". In Frankrijk prees men ze eerder aan als een ideaal afrodisiacum, vandaar de benaming "pommes d'amour" en in het Duits spreekt men over de 'Liebesapfel'. De tomaat is een meerjarige, kruidachtige groente die als eenjarige geteeld wordt. Een kruipende plant die men rechtop laat groeien langs ijzeren spiralen of bamboestokken om enerzijds de gewasoppervlakte te spreiden en anderzijds het vermijden van ziekten die de planten kunnen teisteren. De vormen van de vruchten zijn erg verschillend en kunnen de meest bijzondere kleuren aannemen. Rood, geel, oranje, zwart, wit, gestreept en ja hoor, zelfs groene variŽteiten zijn bekend. Een onrijpe tomaat is giftig en bevat tomatine verwant aan solanine, een glycoalkaloÔde dat giftige stoffen bevat die nodig zijn voor het afweersysteem tegen diverse gewasziekten. De andere delen zoals de stengels en de bladeren zijn eveneens toxisch en kunnen hoofdpijn veroorzaken. Ze zouden zelfs muggen op afstand houden. Grote hoeveelheden aan solanine zijn giftig voor de mens en kunnen depressie, koorts, slapeloosheid, buikpijn, diarree, braken,... veroorzaken. Eten van vruchten in onrijpe toestand kan dan ook tot vele ongemakken leiden. Het is daarom dat tomaten enkel gegeten worden als ze niet meer groen en goed rijp zijn. Tomaten kweken gebeurt zowat in de meeste moestuinen en kassen. Er zijn dan ook vele manieren om deze lekkere vruchten te verwerken in de heerlijkste gerechten. Wat is immers verrukkelijker dan een verse tomaat uit eigen tuin? Zeker in gerechten en recepten zoals heerlijke, verse tomatensoep of een pikante tomatensaus? Alles is mogelijk waardoor de tomaat een veelzijdige groente genoemd mag worden. Een groente met karakter en geschiedenis,...

Weetje : tomaten verminderen rimpels en zonnebrand

Minder rimpels dankzij een potje tomatenpaste. Een Britse studie wijst uit dat als je elke dag 4,5 eetlepels tomatenpasta eet je huid soepeler wordt en beter beschermd is tegen zonnebrand. Onderzoekers aan de Britse universiteiten van Manchester en Newcastle gaven tien vrijwilligers elke dag 55 gram tomatenpasta en 10 gram olijfolie. Een tweede testgroep kreeg enkel olijfolie toegevoegd aan hun maaltijden. Tomaten bevatten een hoge concentratie lycopeen. Niet alleen zorgt die stof voor de rode kleur van de tomaat, het is ook een anti-oxidant die de veroudering van de lichaamscellen tegengaat. De hoeveelheid lycopeen is het hoogst als de tomaat is klaargemaakt. Tomatenpasta is dan de beste oplossing. Door drie maanden een dagelijkse dosis tomatenpasta te eten, bleek de huid van de eerste testgroep tot 33 procent beter beschermd tegen UV-licht, wat overeenkomst met een lichte factor van een zonneproduct. Bovendien bevatte hun huid meer pro-collageen, een proteÔne die de huid structuur en stevigheid geeft. Daardoor kan men rimpels voorkomen en verminderen. Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan

Paarse tomaat beschermt tegen kanker

Britse wetenschappers en collega's uit het Nederlandse Wageningen hebben een nieuwe, paarse tomaatt ontwikkeld die extra gezond is en bovendien beschermt tegen de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker. Volgens het onderzoeksinstituut Plant Research International zijn twee genen van het leeuwenbekje aan de tomaat toegevoegd. Die genen zijn nodig om anthocyanen te maken: paarskleurige antioxidanten die ook in zwarte bessen, aardbeien en veenbessen voorkomen. De stof beschermt niet alleen tegen bepaalde kankersoorten, maar ook tegen hart- en vaatziekten. Tevens zouden anthocyanen ontstekingsremmend zijn. De nieuwe tomaten werkten goed bij muizen die heel vatbaar zijn voor kanker.

Tomaten zouden de ultieme insectenafschrikker leveren

Er is namelijk een nauwe verwantschap tussen een eiwit dat muggenlarven doodt en een vetmolecule in de stengel van een tomatenplant. De geÔsoleerde stof werkte veel beter dan alle andere niet-giftige insectenverdelgers en bleek al evenzeer een uitstekend middel tegen teken. De onderzoekers verwachten veel van deze stof. Ze vroegen alvast een pattent aan.

Onze favoriete soorten:

- ministar: deze dieprode tomaatjes hebben een aangename zoete smaak. Door hun handige formaat zijn ze prima mee te nemen naar het werk om ze te eten als gezond tussendoortje. Geschikt voor koude ťn warme gerechten. - tiamo: een langwerpig, pruimtrostomaatje, sappig, fris en zoet. Ze doen het prima in warme ťn koude bereidingen, gevuld of in schijfjes gesneden. - torrito: een elegant tomaatje dat het prima doet als tussendoortje. Geschikt voor zowel warme als koude bereidingen. - cherrystar: het nieuwste kerstomaatje in de reeks. Kleiner dan gewone kerstomaatjes hangen ze mooi symmetrisch aan hun trosjes. Zoet en sappig van smaak en makkelijk in ťťn hap te eten. Perfect om mee te nemen naar het werk of als snel aperitiefhapje.

Weetjes:

* een frisgroen steeltje is een versheidsindicatie * laat tros- en kerstomaatjes aan hun steel zitten tot gebruik * bewaar tomaten buiten de koelkast zodat de smaak zich kan ontwikkelen en er geen lagetemperatuurbederf kan optreden. De ideale temperatuur is ca. 10į C * om het velletje makkelijk te verwijderen, kerf je de onderkant van de tomaten kruiselings in, dompel ze tien (kerstomaatjes 5) tellen in kokend water en laat ze meteen 'schrikken' in ijswater. Het velletje laat probleemloos los. * voeg kerstomaatjes pas op het allerlaatste moment toe aan warme bereidingen, zo blijven ze stevig en mooi van kleur * tomaten zijn rijk aan vitamine A, B en C, bevatten mineralen als kalium, fosfor en kalk en vezelstoffen, caroteen en de antioxidant lycopeen. Ze hebben een gunstige invloed op maag en darmen. Ze zouden vermoeidheid bestrijden en vroegtijdige veroudering tegengaan. * wist u dat de pigmenten die bladeren in de herfst rood, purper, geel of orangje kleuren dezelfde zijn als degene die paprika, rode bieten, worteltjes, sinaasappels en tomaten hun aantrekkelijke kleurtje bezorgen?

Schadeveroorzakers bij tomaten:

- bladvlekkenziekte: lichte, vergroeide vlekken op de bladeren, aan de onderkant van de balderen, bijna lilabruine schimmelhaartjes. Maatregelen: frisse lucht, de bladeren droog houden, alleen water geven op de grond. Er bestaan resistente soorten - grauwe schimmel: de bladeren en de stengel zijn helemaal bedekt met grauwe schimmelhaartjes, later rotten ze zelfs. Lichte, ronde vlekken op de vruchten. Maatregelen: frisse lucht, luchtcirculatie, vruchten en bladeren in ieder geval droog houden, plantversterkende middelen gebruiken. - witte vliegen: witte vliegen zijn te vinden als vastklevende plat liggende, grijswitte larven (jonge dieren) of als witte, gevleugelde, volwassen dieren op de onderkant van de bladeren (ongeveer 1,5 cm groot, de larven ovaalrond en geelwit). Als er met de plant wordt geschud, dan vliegen de volwassen insecten weg; De bladeren zijn dikwijls met kleverige honingdauw besmeurd. Dat zijn de uitwerpselen van de witte vliegen, waarop zwarte schimmels zich nestelen. Maatregelen: gele kleefplaten ophangen; natuurlijke vijanden uitzetten. Vooral de speciale koolwittevlieg die in kassen voorkomt is moeilijk te bestrijden. Instanties die planten beschermen, helpen bij de bestrijding. Lees hier meer informatie over de witte vlieg in de kas - tripsen: zijn kleine insecten, 1 tot 3 mm, geelbruin of zwart gekleurd met zwart-witte vleugels. De larven zijn doorschijnend wit. Ze vermenigvuldigen zich explosief met vele generaties per jaar. Tripsen zuigen sap uit planten. Typisch zijn de eerst puntvormige, lichte vlekken, die later groter, zilverachtig en glinsterend worden. Later sterft het uitgezogen plantenweefsel af. Maatregelen: luchtvochtigheid verhogen. Een mengeling van olie, spoelmiddel en water kan als huismiddeltje tegen tripsen worden gebruikt: meng 1 liter water en 2 eetlepels olijfolie met een scheutje spoelmiddel. - aardappelziekte : ze komt voor bij aardappel en tomaat. Bij tomaat veroorzaakt P. infestans zwartbruine plekken op het blad en donkerbruine, droge plekken op de vrucht. De aantasting kan over de gehele plant voorkomen, zowel op grote als op kleine vruchten. De tomaten blijven aan de tros zitten. Daarnaast kan bij tomaat ook nat vruchtrot (Phytophthora nicotianae) optreden, vooral in rassen waar weinig wordt gelucht en het gewas lang nat blijft. Op de vruchten van voornamelijk de eerste en tweede tros ontstaat grijsgroene, enigszins zwarte en zeer weke plekken, soms met onregelmatige bruine ringen. Zieke vruchten vallen spoedig af. Bestrijding: bij tomaat kan men onder glas gewoonlijk volstaan met goed luchten. Er is geen biologisch bestrijdingsmiddel tegen aardappelziekte op tomaten ontwikkeld. Wat men kan doen, is kiezen voor rassen, die niet of nauwelijks gevoelig zijn voor de kwaal. Lees ook: plaag in de kas Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen

Waarom mogen tomaten niet in de koelkast?

Tomaten zijn onderhevig aan een fenomeen dat de wetenschappers omschrijven als 'lagetemperatuurbederf'. Bij temperaturen lager dan 12į C worden ze namelijk slap en kan hun kelk loskomen. Ook komkommers en aubergines kennen dit fenomeen. Tomaten bewaart u het best op kamertemperatuur of in een koele bergruimte, maar niet samen met andere groenten en vruchten.

Enkele keukenrecepten

Topgerechten met tomaten: met deze recepten geniet u er extra van en leert u hoe u van een gewone groente iets hťťl bijzonders maakt. * Tomaat garnaal: IngrediŽnten: gemengde sla, 600 gram gepelde grijze garnalen, 4 tomaten, fijngehakte peterselie, 4 hardgekookte eieren, cocktailsaus, cayennepeper Bereiding: snij de bovenkant van de tomaten af en hol ze uit met een lepel. Meng de cocktailsaus onder de garnalen. Vul de uitgeholde tomaten met het mengsel. Bestrooi de tomaat met peterselie en plaats het afgesneden topje tomaat terug. Leg de tomaat op een bordje en werk af met sla en stukjes ei. * Ciabatta met garnaalsla en tomaten: IngrediŽnten (voor 1 persoon): 1 ciabattabroodje, 30 gram grijze garnalen, 1 eetlepel mayonaise, enkele blaadjes bladpeterselie, het sap van 1 citroen, 1 tomaat Bereiding: hak de peterselie fijn. Meng het citroensap door de mayonaise en voeg de garnalen en de peterselie toe. Snijd de tomaat in dunne plakjes en beleg er de ciabatta mee. Leg er de garnaalsla bovenop. * Koude tomatensoep met saltimbocca van vis: IngrediŽnten (voor 2 personen): 10 ml tomatenazijn, 120 ml tomatensap (liefst geperst), 1 klein knoflookteentje, 1 sjalotje, 1 eetlepel gehakte tijm, 1 eetlepel rozemarijnblaadjes, 1 koffielepel gehakte basilicum, 2 eetlepels olijfolie, 100 gram kerstomaten, 100 gram visfilet (heilbot, tongschar, roodbaars, griet, schol, ...), enkele druppels limoensap, 2 sneetjes rauwe ham, 4 blaadjes munt, 2 satťstokjes, zout en peper van de molen, enkele takjes venkelgroen Bereiding: Warm de tomatenazijn op een heel zacht vuurtje op, samen met het tomatensap, het geperste knoflook, de fijngehakte sjalot, de suiker en de kruiden. Roer geregeld. Neem daarna de pan van het vuur en giet alles in een kom. Voeg een eetlepel olijfolie en de kerstomaten toe. Kruid met peper en zout en laat alles afkoelen in de koelkast. Snijd de visfilet in twee stukken. Besprenkel ze met het limoensap en kruid ze met zout. Snijd elk sneetje ham in de lengte doormidden. Leg telkens twee repen ham in een kruisvorm en schik er een stuk vis op. Bedek de vis met muntblaadjes en wikkel de ham rond de vis. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de vispakjes op een middelhoog vuur (1 tot 2 minuten aan elke zijde). Prik elk vispakje daarna op een satťstokje. Proef de koude soep en kruid ze indien nodig bij met zout en peper. Vul twee glazen met de soep, zet een visbrochette rechtop in het glas en versier het geheel met takjes venkelgroen. * Torentje van tomaten en nectarines: IngrediŽnten: (voor 2 personen) 2 nectarines, 2 tomaten, 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel pijnboompitten, 1 eetlepel balsamicoazijn, een handvol blaadjes rucola, peper van de molen Bereiding: Was de nectarines, snijd ze doormidden en verwijder de pit. Snijd de vruchten in fijne plakjes. Was de tomaten en snijd ze eveneens in plakjes. Verhit de olie in een pan met een antiaanbaklaag. Leg er de plakjes nectarine in en voeg de pijnboompitten toe. Laat ze 1 minuut bakken op een hoog vuur, draai ze om en laat ze nog 1 minuut bakken. Schep de nectarines en de pijnboompitten met een schuimspaan uit de pan. Deglaceer de pan met azijn, roer snel en neem de pan van het vuur. Bouw de torentjes rechtstreeks op de borden op: wissel laagjes nectarineplakjes en tomaatplakjes af en vergiet ze met het bakvocht. Versier met blaadjes ruccola en bestrooi met een draai van de pepermolen. Dien meteen op. * Tagliatelle met kerstomaatjes en sardientjes: IngrediŽnten: (voor 4 personen) 4 eetlepels olijfolie, 1 kleine ui in dunne ringen, 3 teentjes knoflook in dunne plakjes, 1 lichte stengel bleekselderij (uit het midden van de struik) in dunne plakjes, 1/2 bosje bladpeterselie, steeltjes fijngehakt, blaadjes grof gehakt, 400 gram kerstomaten of 8 pruimtomaten, scheutje Chardonnay, 400 gram gefileerde sardines opengeklapt, extra vergine olijfolie voor de smaak, 500 gram gedroogde tagliatelle Bereiding: Breng een pan water met zout aan de kook. Vehit intussen de 4 eetlepels olie in een koekenpan op laag vuur en fruit de ui zacht en glazig met de knoflook, bleekselderij en peterseliesteeltjes (bewaar de blaadjes voor later). Snijd de kerstomaatjes doormidden (of de pruimtomaten in vieren) en verwijder met je vingers de pitjes. Doe de tomaten bij de ui in de koekenpan. Verwarm het tomatenmengsel al roerend op hoog vuur en schenk er na ongeveer 3 minuten de witte wijn bij. Laat de alcohol in ongeveer 2 minuten verdampen en neem de pan van het vuur. Doe de sardines erin met een flinke scheut van je allerbeste extra vergine olijfolie. Dek de ingrediŽnten en de koekenpan af met een stuk bakpapier en laat ze 5 minuten staan. Door de hitte van de tomaten en het vocht zullen de sardines gaar worden. Kook de tagliatelle al dente. Laat de pasta uitlekken en doe hem in de pan met sardines. Meng met een tang de pasta met de peterselieblaadjes en een scheutje extra vergine olijfolie voorzichtig door de saus. Serveer onmiddellijk. * Hoe maak ik zelf zongedroogde tomaten? In ons land hebben we geen zongedroogde tomaten omdat we er het klimaat niet voor hebben. Maar het goede nieuws: 'Je kan wel zelf tomaten drogen'. Je kan dat doen in een oven op 90 graden of je kan een speciaal apparaat kopen waarmee je in verschillende lagen boven elkaar groenten en fruit kunt drogen. Dat apparaat kun je vinden in elektrozaken en het geeft een mooi resultaat. Ontvel ovale pruimtomaten. Snij ze in de helft of in vier en verwijder de pitjes. Plaats de tomaten op een bakpapier of siliconen matje. Je kunt ze nu naar eigen smaak bestrooien met grof zout, fijn gesneden look, zuiderse kruiden (rozemarijn, tijm, oregano) en suiker. Druppel ook wat goede olijfolie over de tomaten. Plaats ze nu in een oven op 90 graden en laat de ovendeur op een kiertje staan zodat al het vocht vlugger kan verdampen. Als je deze tomaten nadien lang wil bewaren, zal je ze minstens 6 uur in de oven moeten laten tot al het vocht is verdwenen. Wil je ze de dag zelf gebruiken, dan hoeven ze er maar 2 ŗ 4 uur in. De gedroogde tomaten bewaar je het best in een zuivere weckpot. Overgiet ze vooraf met gekookte olijfolie, die je eerst laat afkoelen. Je kookt de olie op om de bacteriŽn te doden. Sluit de weckbokaal goed af en bewaar op een koele plaats (geen koelkast).

Voedingsbron

Tomaten bevatten kalium, fosfor, magnesium en vitamine A. Bloeddrukverlagend, waterafdrijvend, tegen infecties, bevordert de eetlust, goed voor lever en darmen, bestrijdt verstopping.

Mijn tomaten hebben bruine vlekken en de planten zien eruit alsof ze zijn verbrand: wat is er aan de hand?

Deze bruine vlekken breiden zich uit in het vlees van de tomaten en zijn typisch voor de tomatenziekte. Deze wordt veroorzaakt door de schimmel Phytophthora infestans, een kwaadaardige ziekteverwekker die ook de beruchte aardappelziekte bij aardappels veroorzaakt. Als u goed naar de aangetaste tomatenplanten kijkt, zult u zwarte vlekken op de stengels en bladeren zien en bij vochtig weer kan er ook witte schimmelgroei verschijnen. Deze infectie verspreidt zich gemakkelijk naar andere buitengekweekte tomaten en ook naar aardappelplanten, vooral bij regenachtig weer of als u de planten water geeft. Een preventieve bespuiting kan helpen maar dit moet veel eerder in het jaar gebeuren. In dit late stadium is de enige mogelijkheid de aangetaste en verdachte planten direct te verwijderen en in de vuilnisbak te gooien. Composteer ze niet omdat de schimmel zich in de composthoop gewoon zal uitbreiden. Kweek uw tomaten volgend jaar in verse compost en indien mogelijk onder glas. Of kijk uit naar meer resistente rassen.

Mijn kastomaten zitten allemaal onder de schimmel: help

Uw tomaten zijn duidelijk aangetast door grauwe schimmel, Botrytis cinerea. Meestal dringt deze schimmel binnen via wonden of beschadigingen en dat is ook bij uw tomaten het geval: sommig vruchten zijn opengebarsten, waarschijnlijk doo onregelmatig water geven of omdat u ze te lang aan de plant heeft laten hangen waardoor ze overrijp zijn geworden. Pluk alle aangetaste en enigszins verdachte vruchten en bladeren direct af en gooi ze in de vuilnisbak. U kunt ook proberen het verspreiden van de sporen te beperken door over elke aangetaste vrucht een zak te doen voordat u ze afplukt. Als u de ventilatie in de kas kunt verbeteren en elke bron van infectie regelmatig verwijdert, zouden de planten gezond moeten blijven.

Tomaten te veel? Al eens gedacht aan inmaken?

Na een mooie, warme zomer kunnen de tomaten zoveel oogst geven dat we het niet bijgegeten krijgen. Hele tomaten kunnen in potjes met azijn worden bewaard. De tomaten worden schoongemaakt, in jampotjes gedaan en overgoten met hete azijn. In de potten kunnen dan wat takjes met kruiden worden gedaan. De tomaten kunnen ook ontveld worden, tot moes gekookt en samen met gefruite uitjes, basilicum en knoflook in potjes of in de diepvries worden gedaan.

Bijzondere soort: de boomtomaat

De boomtomaat of tamarillo (Cyphomandra betacea) is een tropische vrucht die u gemakkelijk in de koude kas kunt kweken. De vrucht is 4 tot 7 cm lang. Typisch zijn de donkergroene, onregelmatige strepen op de schil. Bij rijpheid kleurt de schil oranjegeel tot rood en soms zelfs donkerbruin. Het vruchtvlees smaakt zoet en kruidig. De bloemen zijn groenroze en geuren. Lees zeker ook: combinatieteelt

interessante links:

zaaigoed aardappelen kweken aardappelen telen paprika kweken groenten kweken komkommers kweken asperge kweken groene asperge kweken schorseneren kweken broccoli kweken bloemkool kweken prei kweken meloenperen kweken meloenen kweken paprika kweken koolgewassen telen wortelen kweken kiemgroenten kiwi kweken uien kweken sjalot kweken rabarber kweken artisjok kweken kardoen kweken peterselie sperziebonen kweken spaanse pepers kweken laurier kweken tomaat telen winterandijvie kweken tuinkers kweken tuinbonen telen ijskruid kweken veldsla kweken sla kweken maÔs kweken Chinese kool kweken rozemarijn kweken witloof kweken winterpostelein kweken groenten vervroegen zomerpostelein kweken aardbeien kweken rammenas kweken taugť kweken snijbiet kweken kas volkstuinder kindertuin geslaagde combinaties met groente stokbonen kweken pepers telen exotische groenten aubergines kweken bonen kweken kropsla kweken peultjes telen biologische teelt gezonde voeding lentegroenten verse groenten groententeelt groente telen zomerboontjes kweken kiemgroenten kweken kinderen kas gezond telen februari telen april telen moestuin maart zaaiseizoen meststoffen kas slakken bestrijden spruitgroenten Vraag nu de complete prijslijst 'kassen' aan Ontdek hier ons ruim aanbod van tomatenkassen propagator ontkiemen verwarmingsmat kas kinderen microgroenten Op zoek naar nog meer inspiratie? Hier vindt u alvast een kweekkalender: - Wat kan ik kweken in mijn kas in januari? - Wat kan ik kweken in mijn kas in februari? - Wat kan ik kweken in mijn kas in maart? - Wat kan ik kweken in mijn kas in april? - Wat kan ik kweken in mijn kas in mei? - Wat kan ik kweken in mijn kas in juni? - Wat kan ik kweken in mijn kas in juli? - Wat kan ik kweken in mijn kas in augustus? - Wat kan ik kweken in mijn kas in september? - Wat kan ik kweken in mijn kas in oktober? - Wat kan ik kweken in mijn kas in november? - Wat kan ik kweken in mijn kas in december? tomatenoogst kas

tomaten kweken




Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas