grootte kas

Grootte van de kas

Kweken in een kas biedt tal van mogelijkheden. De praktijk wijst uit dat een kas snel te klein is als u alle mogelijkheden wilt benutten. Ons advies: koop een kas groot genoeg Hoe groter de kas, des te kleiner de temperatuurschommelingen Hoe breder de kas, des te meer effectieve kweekruimte u er ter beschikking staat. De breedte van het pad in de kas blijft namelijk dezelfde. Een groente- en fruitkas is best niet te klein, anders zijn de mogelijkheden snel uitgeput en is het klimaat moeilijk te regelen. Een kas met een grondoppervlak van 12 m≤ is om te beginnen heel mooi. Let er bij aankoop op, dat de kas eventueel kan worden vergroot. Dikwijls blijkt de kas na een aantal jaren namelijk toch nog te klein te zijn. De achterkant is het gemakkelijkst te verlengen. Houd daarom bij het opbouwen achter de kas voldoende ruimte. Als u aan de grootte van uw kas denkt, denk dan vooral op langere termijn.

De grootte van de kas bepaalt de temperatuur in de kas

In kleine plantenkassen kan de temperatuur sterk schommelen door het kleine luchtvolume. Zo snel als de temperatuur is gestegen, daalt hij ook weer. Voor planten betekent dat onvermijdelijk stress. Daar kunnen ze uiteindelijk wel tegen. Maar als er 'te veel' wordt verwarmd, kunnen ze ook slap worden. Dat gebeurt bij bewolking, sneeuw of op miezerige dagen in het algemeen en is veel gevaarlijker. De temperatuur moet aangepast worden aan de zwakke groei en dus laag gehouden worden, zodat de planten niet getroffen worden door plantenziektes. Als u de kas belucht, hoeft u geen angst te hebben: beter een half uur te vroeg dan 10 minuten te laat! Dat geldt niet alleen voor groenten, maar ook voor planten zoals orchideeŽn of cactussen. kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas