hobby kas

Waarom een hobbykas?

Kweken in een kas is een zeer populaire en aangename hobby die u veel plezier en voldoening schenkt Een kas is relatief een van de meest duurzame hobby artikelen. Proef de ware smaak van verse groenten en fruit uit eigen kas en stukken goedkoper dan bij de groenteman. Zelfs de kleinste kas levert genoeg groente voor een gemiddeld gezin Uiteraard is een kas ook de ideale plek voor uw bloemen en planten In een kas kunt u de seizoenen verlengen, exotische planten kweken en uw planten beschermen tegen externe invloeden als wind, vorst, hagel en vogels Het is zeer aangenaam uw hobby uit te oefenen temidden van de natuur, in de warme, beschermde omgeving van een kas, in plaats van in weer en wind Wij zijn ervan overtuigd dat u, net als alle andere mensen met een kas, geen spijt zult krijgen van de investering in uw hobbykas

TIP 1

: teel eens peterselie in je hobby kas Peterselie kan direct op de plaats van bestemming worden gezaaid. Maar omdat de kieming vrij lang duurt, is dat eigenlijk jammer van de ruimte. Daarom kun je beter zaaien in een kistje en de plantjes later verspenen en oppotten. Peterselie is erg gevoelig voor CO2 die voorkomt in de verbrandingsgassen van de kachel. Als de kachel geen afvoer heeft naar buiten, kun je in de hobby kas beter geen peterselie telen. Door een te grote dosis CO2 verbranden de bladeren, worden bruin en gaan dood. Overigens kan peterselie wat vorst verdragen. Alleen bij strenge vorst is extra bescherming vereist. Na een vorstperiode wordt het gewas onmiddellijk aangetast door 'Botrytis', waardoor de plantjes rotten. Dit is alleen te voorkomen door zoveel mogelijk te luchten op dagen dat het niet vriest.

TIP 2

: peulen zijn bij uitstek geschikt voor een onverwarmde hobby kas In een verwarmde hobby kas valt de opbrengst vaak tegen door de te hoge temperatuur. Kies voor de kasteelt langstro-rassen, zodat ook de hoogte van de hobby kas goed wordt benut. Als steunmateriaal hebt u de keuze uit kippegaas of touw. Om te voorkomen dat de temperatuur te hoog oploopt, moet je zoveel mogelijk luchten. Kou is voor peulen geen probleem; ze kunner ertegen.

TIP 3

: postelein is een warmteminnend gewas dat bij uitstek geschikt is voor de hobby kas In de volle grond is de teelt vrijwel altijd gedoemd te mislukken. Je kunt postelein op rijtjes of breedwerpig zaaien. Per m≤ is ongeveer 8 gram zaad nodig. Daarvan kun je na verloop van tijd ongeveer 2 kg postelein oogsten. Vůůr het zaaien moet de grond zo vochtig worden gemaakt, dat de eerste tijd niet beregend hoeft te worden. De kans op uitval door rotting is dan namelijk erg groot. Ook tijdens de rest van de teelt moet je zeer spaarzaam zijn met water, de grond mag echter niet uitdrogen. Voor de teelt in de hobby kas komt eigenlijk alleen groene potelein in aanmerking; de gele is vatbaar voor rotting.

TIP 4

: prei. Met name in een onverwarmde hobby kas is prei op zijn plaats; het gewas is goed bestand tegen ongunstige omstandigheden. Hou na het zaaien een temperatuur van 20įC aan. Pas als de plantjes zijn opgekomen, mag deze dalen tot 12įC. Niet lager, dan wordt de kans op doorschieten tijdens de teelt te groot. om een lange witte schacht te krijgen, kunnen de planten worden aangeaard. Noodzakelijk is dit echter niet. Kasprei is namelijk zo mals dat ook de groene bladeren geconsumeerd kunnen worden. Overigens wordt de prei niet zo dik als de planten die je in het najaar van de volle grond oogst. Laat de prei dan ook niet te lang doorgroeien, want dan zullen de planten spoedig doorschieten en onbruikbaar worden.

TIP 5

: raapstelen vragen weinig energie In een zwaargestookte hobby kas is het gewas niet op zijn plaats. Ook in de zomer is het voor raapstelen te warm in de hobby kas. Je kunt breedwerpig of op rijen zaaien. per m≤ is ongeveer 5 gram zaad nodig. Daarvan oogst je na verloop van tijd 3,5 kg raapstelen. Tuinieren in de hobby kas houdt u fit hobby kas vorstvrij houden hobby kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas