propagator ontkiemen

Het gebruik van een propagator (minikasje)

Het is nu eind januari en de hoogste tijd om ons zaad te ontkiemen, neem zoveel potjes als dat je zaadjes hebt en vul de potjes met stekaarde...maak de potjes goed nat en prik met een balpen een gaatje van ca: 1 cm diep. Doe in elk gaatje een zaadje en vul het gaatje op met wat aarde. Zet de potjes in een propagator en doe de deksel erop, boven op de propagator zitten schuifjes om de beluchting te regelen...zet de propagator niet in de volle zon maar op een schaduw plekje waar het lekker warm is. Binnen 14 dagen zullen bijna alle zaadjes ontkiemt zijn en gaat de propagator op een zonnige plek en de schuifjes gaan helemaal open. We plaatsen nu bij elke plantje een satestokje met een stiekje erom, het stiekje moet er losjes omheen liggen want het stiekje hoeft pas steun te geven als de planten wat groter zijn. Als je de schuifjes niet te ver openzet hoef je de gehele kiemperiode geen water meer te geven, zodra de plantjes zo'n 5 centimeter hoog zijn en reeds blaadjes hebben, haal je de kap eraf en kunnen ze op eigen kracht verder groeien. Hou ze in dit stadium vooral niet te nat anders krijg je van die uitgeschoten stengeltjes. In de loop van Februari gaan we verder met de cursus, we gaan de plantjes dan voeding geven en indien nodig gaan we ze verpotten. De zaadjes zijn op 15-1 de grond in gegaan en op 19-1 staken de eerste twee het kopje al boven de grond, fantastisch goed zaad! Steek nu naast elk ontkiemt zaadje een satestokje zodat we straks de wortels niet beschadigen en leg er alvast een stiekje omheen. De jonge plantjes staan nu vrolijk voor het raam met uitzicht op het zuiden, geef ze water naar behoefte en oefen geduld uit.

Verwarmd voorzaaien in een minikasje

Echte tuiniers wachten niet tot de zon begint te schijnen en de aarde langzaam opwarmt. Zij hebben vorig najaar hun zaaigoed besteld en steken in februari de handen uit de mouwen. U kiest goede potgrond of maakt hem zelf op basis van compost of bladgrond. Een propagator of minikasje zijn, zoals de naam al laat vermoeden, tuinkassen in pocketformaat en geschikt om moeilijker groentezaden te laten kiemen.

Tropisch of suptropisch

Planten zoals de tomaat, courgette, paprika en meloen zijn afkomstig uit een tropisch of subtropisch klimaat en zullen dus alleen kiemen bij een voldoende hoge tempertuur. Afhankelijk van de soort schommelt de ideale kiemtemperatuur tussen de 15į en 24į C. Voor een vlotte kieming van deze groenten is de bodemtemperatuur nog belangrijker dan de luchttemperatuur. En daarom dient u gebruikt te maken van een propagator of minikasje. Dat zijn stevige zaaibakken die in diverse formaten en uitvoerigen verkrijgbaar zijn. Doorgaans worden ze vervaardigd uit stevige kunststof met een doorzichtig plastic deksel dat al dan niet ventilatieroosters bevat. Onderaan in de zaaibak zit een verwarmingselement ingesloten. Een thermostaat regelt automatisch de warmtetoevoer wanneer de gewenste temperatuur bereikt is en houdt deze temperatuur vast. Zo warmt de zaaigrond op tot de gewenste temperatuur zodat er een ideaal kiemingsklimaat ontstaat. Daardoor krijgt u sterke en gezonde planten met goede wortelsystemen.

Ideale zaaitemperatuur (į C)

- Aubergine: 22-25 - Augurk: 20 - Courgette: 20 - Knolvenkel: 20-22 - Komkommer: 20-22 - Meloen: 22-25 - Paprika/peper: 22-25 - Pompoen: 20 - Prei:18-20 - Selder: 20 - Sla: 15 - Tomaat: 22-25 Interessante link: kiemgroenten kweken microgroenten waterkers kweken kinderen kas kas
Sitemap

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas