In november wordt de laatste oogst binnengehaald en de kas voor een volgend seizoen klaargemaakt

De laatste groentjes
Het kweekseizoen loopt dan wel op zijn einde, met een beetje geluk kan je nu nog steeds genieten van lekker sappige aardbeien. Daarnaast zul je ook creatief te werk kunnen gaan bij de voorbereiding van warme maaltijden. Tal van groenten kunnen nu nog steeds gesmaakt worden zoals aardpeer, winterajuin, asperge, boerenkool, knoflook, koolraap, pastinaak, prei, schorseneren, snijselder, winterspinazie, spruitjes en veldsla. De eerste vrieskou kan nog overwonnen worden door het gebruik van een vorstvliesdoek.

In november wordt de laatste oogst binnengehaald en de kas voor een volgend seizoen klaargemaakt Kas voorbereiden op volgend seizoen
Daarna is het goed de grond goed om te spitten, zodat regen en vorst makkelijker door de spleten kan. De grond zal hierdoor verkruimelen, maar dit komt de bodemstructuur zeker ten goede. Sowieso is het zeer belangrijk dat water goed kan wegvloeien, want een natte bodem zal in het voorjaar niet zo snel kunnen opwarmen. Dit betekent dat er langer gewacht zal moeten worden met zaaien en planten.

Staat de tuinkas volledig leeg, dan kan deze voorbereid worden op een volgend seizoen. Het is zeker geen overbodige luxe jouw hobbykas eens van grondige schoonmaakbeurt te voorzien. Gebruik een kleine hoeveelheid zachte zeep met veel water om mosgroen, algen, kalkresten uit leidingwater en ander vuil op de ruiten en tussen de rubbers te verwijderen. Voor het opstarten van een volgend kweekseizoen is er immers veel licht benodigd. Het is één van de vier belangrijke groeifactoren van planten.

Het schoonmaken is niet alleen belangrijk voor de maximale doorlaatbaarheid van het licht, maar ook voor het weghalen van witte vliegjes, bladluizen en schimmelsporen. Starten met een ziekte-en insectenarme ruimte is toch veel interessanter voor de groei van nieuwe groenten en andere planten.

Niet enkel de glazen kassen moeten schoongemaakt worden, ook tunnelkas moeten van een schoonmaakbeurt voorzien worden. Op de buizen kunnen immers ook plaagdieren en ziekten overwinteren. Daarnaast zijn er nog de werktafels en zaaibakken waarin zich insecteneitjes en schimmels kunnen vormen. Overwinterde schimmels zijn zeer taai en sterk, vandaar dat alle rekjes zeer goed geschrobd moeten worden.
In november wordt de laatste oogst binnengehaald en de kas voor een volgend seizoen klaargemaakt

De laatste groentjes worden gesmaakt in november

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas