September is de maand om de oogst binnen te halen

Is 't met september heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer!
Met een beetje geluk, kunnen we nog van een rustige en gezellige septembermaand genieten. Dit zal ook de groei en bloei in onze tuinkas ten goede komen. Er kan immers nog gestart worden met het zaaien van nieuwe groenten en kruiden, zoals kropsla en citroenmelisse. Aan de andere kant is het belangrijk te weten dat niet enkel de temperatuur belangrijk is, maar ook het aantal uren daglicht. Deze nemen af, wat de mogelijkheden tot het zaaien of planten toch wat verminderd.

September is de maand om de oogst binnen te halen Zowel als ervaren hobbytuinder of als beginnende tuinier verschaft u zich wel eens van interessante tips over het oogsten en zaaien van planten en kruiden. ACD bundelde speciaal voor u een aantal interessante weetjes, zodat het kweken in één van onze kassen er alleen maar leuker kan door worden.

Zaaien
In de negende maand van het jaar kunt u nog steeds kropsla kweken in uw tuinkas, eventueel met de hulp van een elektrische kachel van ACD. De zaadjes kiemen namelijk pas bij een temperatuur van 10°C. Het zaaien kan onmiddellijk in uw plantenkas gebeuren, indien het warm genoeg is, of de zaden kunnen eerst in een mini-kas geplant worden. Nadien kunt u de slaplantjes in volle grond zetten en zult u deze ook moeten verspenen met een onderlinge afstand van 25 centimeter. De bladgroenten spinazie en veldsla kunt u ook zeer gemakkelijk zaaien, omdat die beiden niet gevoelig zijn aan koude. Voor spinazie start u hier het beste midden september mee.

Een goed bewaterde bodem is interessant voor het kweken van knoflook en de kruidachtige plant, peterselie. Knoflook, trouwens een bolgewas, houdt totaal niet van bodems waar eerder nog geen planten groeiden. Hetzelfde geldt voor ietwat specialere bolgewassen zoals oerprei en olifantenlook. Peterselie vraagt geen speciale bewerkingen, maar voor het zaaien, wacht u wel beter tot midden september.

Verder zal het deze maand ook wel nog lukken diverse kolen te planten zoals bloemkool, broccoli en boerenkool. Belangrijk hierbij is de kolen te planten in een voedselrijke grond en ze bij de start van de teelt voldoende te bewateren.

Van rabarber kunt u overheerlijke jam maken, deze groente kan ook nu nog geplant of verplant worden. Er wordt wel aangeraden een onderlinge afstand van één meter te behouden.

U hebt ze in het roze, zwart en wit... Rammenas, een wortel in verdikte versie die u begin september kunt planten. Wordt er in rijen gezaaid, dan dient u deze wel steeds uit te dunnen. Radijsjes kunt u mits enige bescherming zelfs de hele winter lang oogsten. Een belangrijke voorwaarde is wel dat u tijdens de kiemperiode aan een temperatuur van 18°C raakt. Terug heel wat soorten en dus een groot aanbod aan variëteiten.

Betreffende kruiden, zijn er zeker ook een aantal mogelijkheden. Kervel kunt u bijvoorbeeld midden september planten. Deze plant heeft wel steeds nood aan een vochtige grond. Tegen warmte kan kervel totaal niet. Indien er toch zon schijnt in de kas, raden wij u aan met een schaduwdoek te werken. Chinese bieslook is een aromatische plant waarvan zowel de bladeren als de bloemen eetbaar zijn. De smaak leunt het dichtst aan bij die van knoflook. Dit kruid houdt van zon en van een lichte grond die 's zomers fris is. Daarnaast is ook citroenmelisse prima in deze maand te planten. Dit kruid verspreidt bij verwerking steeds een sterke citroenachtige geur. Ook dit plantje houdt van een lichte grond, die goed gedraineerd wordt. Verder is een lichte schaduw ook aan te raden. De bijen die aangetrokken worden door de bloemen van deze plant, zijn wel een belangrijk aandachtspunt.

Tijdens de eerste helft van september is het nog perfect mogelijk aardbeien te kweken. Bij de andere aardbeiplanten neemt u het best de uitlopers weg.

Deze herfstmaand is niet enkel interessant voor tal van groenten en kruiden, maar ook voor het aanplanten van voorjaarsbloeiende bloembollen zoals narcissen, krokussen en tulpen. Hiermee start u wel best op het einde van de maand. Een interessant weetje hierbij is dat u de bol diep genoeg in de grond moet stoppen. Er moeten als het ware nog twee andere bollen boven de geplante bol gezet kunnen worden. Deze diepte zorgt ervoor dat de bolvoet goed in contact komt met de bodem, waardoor deze in de winter ook nog nieuwe wortels kan vormen.

Kuipplanten hebben ook veel aandacht nodig, want zolang de planten in de bloembakken nog volop bloeien, moet u ze bijna dagelijks van water voorzien. Volwassen planten die bloeien hebben eveneens een wekelijkse portie voedsel nodig.

Het planten van stekjes gaat als volgt in zijn werk. U neemt stekjes van de niet winterharde kuipplanten. Kopstekken zijn de gemakkelijkste stekken. Van elk takje verwijdert u de bovenste 10 cm en snijdt u ook de onderste 7 cm af. Eventuele bloem(knoppen) worden ook best verwijderd. Deze lopen anders weg met de energie die nodig is voor de wortelvorming. U vult een ACD propagator (hoog of laag) met stekgrond of met een mengsel van potgrond met scherp zand. U steekt de stekjes tot aan hun onderste bladeren in de grond en bewatert deze voldoende. Om voldoende warmte en een optimaal vochtgehalte te creëren, met ander woorden een constant klimaat, kunnen de zaaikistjes voorzien worden van een deksel zodat u een echte mini-kas hebt. Afhankelijk van de soort zullen de stekjes na enkele weken nieuwe wortels hebben gevormd.

Oogsten
In september is er vanalles te doen in uw moestuin. In deze maand kunt u immers het resultaat van verschillende maanden werk aanschouwen. Dit betekent automatisch opnieuw handenvol werk, want de volledige oogst moet nu verwerkt, ingevroren of verkocht worden. U zou zich als het ware in tweeën moeten splitsen om alles in één dag gedaan te krijgen.

September is de maand waarin u tomaten, radijzen, komkommers, zomerwortelen, paprika's, rode bieten, kropsla, spinazie, ui, courgettes, spitskool en pepers kunt oogsten. Boontjes kunt u tevens plukken. Bij stokbonen haalt u na het oogsten best het steunmateriaal weg en behoudt u de bonen op een droge plaats.

Met het uitgraven van het witloof kunt u evenzeer starten. Haal de wortels uit de grond en laat ze samen met het loof zowat een week liggen. Deze rustperiode is van groot belang wilt u stevige en vaste witloofkroppen krijgen. Daarna verwijdert u het loof tot zowat 2cm van de wortels en dan kan het inkuilen beginnen.

De rabarber is nog maar net gezaaid of de vlierbessen zijn al rijp. Ook hiervan is zoete siroop of jam te maken. Belangrijk hierbij is wel dat u enkel de donkergekleurde bessen plukt. Het voorzien van een gaas zal zeker ook zijn nut hebben, want niet enkel u, maar ook vogels zijn verlekkerd op deze vruchten.

Van een aantal kruiden kunt u eveneens genieten. Dille heeft blaadjes die smaken naar anijs, deze kunt u goed verwerken in allerlei visgerechten. Ook de zaden hebben een zeer pittige, maar toch frisse smaak. In september zijn het deze zaden die u kunt oogsten. Van bieslook zijn er veel verschillende varianten die dan nog eens sterk op elkaar lijken. Aan te bevelen zijn de "welsh onion" (grof) en de "extra fijn bieslook" (fijn). Het oogsten van dit kruid loopt van april tot november. Dan is er nog basilicum die u van juli tot oktober kunt oogsten. De rijke pittige smaak van dit kruid past perfect bij andere kruiden zoals knoflook. Ze kan dan ook in tal van bereidingen gebruikt worden, maar wel met mate. Eveneens de zaden van de korianderplant kunt u in deze maand oogsten. Alle delen van de korianderplant kunt u eten. Er is wel een groot verschil in de smaak van zaden en het verse blad. De zaden worden volledig gebruikt of in poedervorm. Koriander in poedervorm, ook wel gekend onder de naam "ketoembar". Ketoembar is een onderdeel van onder andere kerriepoeder, speculaaskruiden en inmaakkruiden (de hele zaden).

Weetjes

 • Lege percelen kunt u eind september best bezaaien met groenbemesters of u kunt ze ook van een laag stalmest voorzien.
 • Om de druiven sneller te laten rijpen en zoeter te laten worden kunnen de bladeren rond de druiventrossen verwijderd worden. Zieke bessen neemt u best zo snel mogelijk weg. Een drogere omgeving en voldoende lichtinval hebben nu ook een ideale invloed op het suikergehalte, vandaar dat u ze ook best iets minder water geeft.
 • Daalt de temperatuur onder de 15°C, dan rijpen tomaten niet meer goed. Begin september kunt u het rijpingsproces wel nog wat stimuleren door de bladeren die voor de groenten hangen, weg te knippen. Daarna zult u ze toch zo snel mogelijk moeten plukken of eventueel kunt u nog eventjes gebruik maken van één van onze elektrische kachels.
 • Krijgen we een natte septembermaand, dan kunnen slakken voor heel wat schade zorgen. Deze dienen dan snel en efficiënt bestreden te worden. De slakkenval van ACD kan u helpen dit probleem op een milieuvriendelijke manier aan te pakken. • September is de maand om de oogst binnen te halen
  September is de maand om de oogst binnen te halen

  Overvloedige oogst in september

  Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

  Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

  Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

  Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

  ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas