Zaaien en oogsten in augustus

Oogsten, oogsten, oogsten...
Juli is oogstmaand, maar ook in augustus is er werk aan de winkel. De plukrijpe groenten zoals tomaten, pepers, komkommers, courgettes en peulvruchten mag je oogsten. Komkommers en courgettes oogst je het best als ze nog jong en mals zijn. Dikkere en oudere vruchten hebben een grovere structuur en zijn eigenlijk minder lekker. Als je de vruchten regelmatig afsnijdt, zullen de planten steeds weer nieuwe bloemen en vruchten dragen.

Zaaien en oogsten in augustus Ook in augustus kan je nog zaaien
De zomer is enkele maanden bezig. Wellicht heb je al kunnen genieten van eigen gekweekte tomaten en aardbeien. Toch kan je in augustus ook nog gewassen zaaien. Vooral koolgewassen zoals chinese kool of veldsla mogen gezaaid worden eind augustus of begin september.

Voorkom slakken en schimmel
In augustus worden de nachten langer en zijn er in de ochtend langere dauwperioden. Deze omstandigheden brengen heel wat ongewenste ongemakken met zich mee. In een vochtige omgeving ontstaat schimmel. Daarom is het belangrijk om je tuinkas goed te verluchten. De bruine schimmel die vaak de stam van een plant aantast, is te bestrijden door de tuinkas droog te houden.
Een tuinkas droog houden doe je met een goede ventilator. Tegen het einde van de maand augustus sluit je 's avonds best de deuren en de beluchtingsramen van de tuinkas om de warmte binnen te houden. De volgende morgen doe je ze dan opnieuw open. Je kunt ook gebruikmaken van een automatische raamopener.
Ook slakken kunnen een echte plaag vormen bij vochtig weer. Zodra slakken of slakkenschade zichtbaar worden en de weersomstandigheden gunstig blijven voor slakken, is het zinvol om de slakken te bestrijden. Slakkenbestrijding is eenvoudig dankzij de ACD slakkenval. De slakkenval vul je met bier, want de slakken raken verward door de sterke biergeur. Daardoor vinden ze de de uitgang niet meer.
Kweken in augustus

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas