In mei ben je volop aan het kweken in de kas of moestuin

In de moestuin en hobbykas is het voor elke tuinier behoorlijk druk. Vergeet echter niet te genieten van de mooie maand mei! Jouw tuin komt in deze periode volledig tot zijn recht. We geven je zoals elke maand enkele kweektips.

In mei ben je volop aan het kweken in de kas of moestuin Bestrijden, onkruid wieden en uitdunnen
Een moestuin vraagt veel onderhoud. Dus regelmatig onkruid wieden is geen overbodig werk. Groentjes die op rijen gezaaid zijn, kun je nu uitdunnen. Uitgedunde wortelen en uien laat je niet rondslingeren, want dat kan de wortel- of uitenvlieg aantrekken. Bij aardbeienplanten verwijder je de uitlopers. Op het einde van de bloeiperiode leg je stro onder de vruchten en tussen de planten. De aardbeien blijven zo proper, ze kunnen niet rotten of verbranden.

Met een hak kan je de vroege aardappels en erwten aanaarden. Haal de aarde tussen de rijen weg en leg die tegen de planten. Een tweede keer aanaarden binnen een tweetal weken.

Voor een goede groei hebben jouw planten nood aan voldoende water. Daarnaast gebruik je best zo weinig mogelijk pesticiden en bestrijdingsmiddelen. Zelfs als er plagen of ziekten uitbreken, kunt u eerst alternatieven uitproberen. Wortelen dek je bijvoorbeeld af met vliesdoek om ze te beschermen tegen de wortelvlieg. Tips om slakken te bestrijden vind je in de kweektip van april.

Zaaien en planten in de tuinkas
Dankzij een kas ben je minder afhankelijk van het klimaat, dus je kunt kweken en oogsten ondanks slecht weer, te veel wind, ...:

 • geen invloed van te veel of te weinig regen, je heeft gewoon voldoende water
 • temperatuur is gemakkelijk te regelen
 • de wind kan geen planten kapot maken
 • bij te veel zonneschijn of op te warme dagen kun je een schaduwdoek gebruiken
  Op warme dagen is een goede beluchting noodzakelijk. Hou daar rekening mee!

  In mei kun je de volgende soorten zaaien in de kas:
  wortelen, witlof, sla, radijs, komkommer, meloen, ...
  Bij het planten van tomatenplanten plaats je best meteen steunmateriaal zoals tomatenspiralen.

  Zonnebloemen zaai je van eind april tot eind mei. Je legt telkens drie zaadjes dicht bij elkaar in putjes. Tussen elk putje laat je een tiental centimeter afstand. Bij het opkomen, laat je de beste plantjes doorgroeien. Zaai wat kleurrijke éénjarige bloemen in je moestuin of serre. Dat zorgt voor een leuk kleurenpalet.

  Kweektips
  Elk jaar opnieuw doet een tuinier ervaring op in de tuinkas. We geven elke maand wat kweektips, maar alle ideeën zijn welkom. Stuur daarom je eigen bevindingen, ideetjes en recepten naar ACD en wie weet gebruiken we deze tips op onze website!
 • In mei ben je volop aan het kweken in de kas of moestuin

  Tuindrukte in mei

  Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

  Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

  Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

  Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

  ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas