Kweektips voor tuinkas in maart

Tuinkriebels
Eindelijk is hij daar, de eerste lentemaand. De tuin kan nu werkelijk tot leven komen na een lange, grijze winter. Reeds enkele weken kijken we uit naar de lente en de eerste tuinkriebels steken de kop op.
In het laatste weekend van maart gaan we over van wintertijd op zomertijd, dus de klok wordt op 28 maart een uur vooruit geplaatst. Iedereen is ook meer opgewekt door het langer worden van de dagen. Daarenboven kunt u dus een uur langer in de tuin werken. Het weer durft wel nog eens een spelbreker te zijn. Profiteer daarom optimaal van goed weer en ga door met het klaarmaken van zaailingen voor de moestuin. We raden u aan om de bescherming van vorstgevoelige planten nog even te laten liggen want, maartse grillen zijn immers nooit ver weg.

Maart - in de kas
Hou het glas van de kas schoon om zaailingen zoveel mogelijk licht te geven. Hoe schoner het glas, hoe steviger de zaailingen worden. Bij mooi weer kunt u de kas gerust al gaan ventileren. Aangezien planten beter groeien bij een constante temperatuur is ventilatie een belangrijk hulpmiddel. Er bestaan talrijke typen automatische raamopeners. Deze kunnen worden ingesteld om bij een bepaalde temperatuur de ramen te openen en ze opnieuw te sluiten als de temperatuur zakt zodat er altijd een evenwicht is en het nooit te warm of te koud is in de kas.
Planten hebben nu regelmatig water en voedsel nodig. In maart zijn de meeste planten actief aan het groeien en dus moet u blijven gieten en bemesten. Op warme, zonnige dagen moet er wellicht verschillende keren water gegeven worden omdat de temperatuur hoog oploopt in de kas. Planten die al een paar maanden in dezelfde pot staan, hebben nu regelmatig voedsel nodig omdat het reservevoedsel uit de potgrond nu grotendeels opgebruikt is.
Veel mensen vragen zich af wat het best kan gezaaid worden in maart. De groente die heel vaak terugkomt, is de tomaat. U zaait deze best vanaf midden maart. De eerste worteltjes kunt nu ook kweken in de hobbykas. Radijsjes kunt u nog altijd zaaien en de eerste aardappelen kunt u gaan poten. We raden aan om te kiezen voor een vroege aardappelsoort die goed gedijd in vochtige periodes.

Maart - zaaien in de tuin
Het is beter te wachten met zaaien van groenten tot dat de grond voldoende is opgewarmd. De grond zal sneller opwarmen door een plastiek tunnel boven het zaaibed te plaatsen.
Er zijn in maart al een heleboel groenten die u kunt gaan zaaien in de tuin zoals erwten, sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, radijsjes, prei, paprika, aubergine, tomaten,... Leg boven het zaaibed een vliesdoek ter bescherming van de ergste kou.

In de tuin
Ook het onkruid begint terug goed te groeien. Haal het onkruid weg wanneer u kunt en laat het niet groeien tot het zich uitzaait. Met een hak of met een schoffel kunt u al snel hele oppervlaktes onkruidvrij maken. Het beste resultaat wordt verkregen op een droge, zonnige dag, want dan blijft het onkruid op de grond liggen en droogt het uit.
Vorige maand kon u lezen dat we het beter vonden om nog wat te wachten met het snoeien van rozen. Nu is het ideale moment aangebroken. Wees niet bang om rozen flink in te korten, want deze bloemen groeien geweldig. Rozen reageren op stevige snoei door sterke scheuten te produceren en prachtige bloemen.
In maart kunt u last hebben van allerlei plagen en ziekten in uw tuin, maar dit kan vooral een probleem worden in de kas. Hiervoor bestaat een uitstekende oplossing, namelijk Biologische bestrijding. Dit betekent het inzetten van vijanden van de plaagdieren. Vooral de slakkenvallen van ACD bewijzen nu hun nut.
In maart begint het gras weer stilletjes aan te groeien en dus begint het te kriebelen om opnieuw de grasmaaier boven te halen. Kijk nu de grasmaaier na als dit nog niet gebeurd is. U mag het gras al regelmatig maaien om het in een goede staat te houden. Een gazon blijft veel gezonder en groener als het gras zo hoog mogelijk afgemaaid wordt. Het mogelijke mos en dood gras die zich in uw tuin bevindt, harkt u uit. Als u beschikt over een vijver, dan mogen de netten eraf en worden de laatste blaadjes uit de vijver verwijderd. Ook de vissen mogen terug gevoerd worden.

Verlaat de haard en begin te kweken in maart!
Kweken in maart is goud waard

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas