Persdossier - veiligheidsglas

Over veiligheid gesproken...
Mensen beveiligen zich steeds meer op allerlei manier tegen potentieel gevaar. Alarmsystemen, veiligheidskledij, verkeersveiligheid, ... om over verzekeringspolissen nog maar te zwijgen. Ook ons huis maken we extra veilig. Er bestaan eindeloos veel normen voor de bouwsector, maar rond de veiligheid van een hobbykas staan er in de wetgeving geen veiligheidsvoorschriften. Wij van ACD® vinden het echter belangrijk dat onze klanten op een veilige manier hun hobby kunnen beoefenen, namelijk kweken in een tuinkas met veiligheidsglas. Net omdat ACD® kwaliteit en veiligheid zo belangrijk vindt, bieden we de kassen uit het gamma ACD® PRESTIGE en 'Kaskraker' vanaf nu ook aan met gehard floatglas. 'Uw veiligheid, onze zorg' is onze zorg!

Wat is veiligheidglas nu eigenlijk?
Veiligheidsglas wordt op een specifieke manier behandeld zodat de breukwijze verandert. Daardoor wordt de veiligheid van personen bevorderd. Gehard floatglas ondergaat een thermische behandeling die de breuksterkte verhoogt en de breukvorming verandert. Tijdens het hardingsproces wordt het glas verhit tot ongeveer 650°C en daarna geforceerd gekoeld aan de buitenkant terwijl de kern van het glas langzaam wordt afgekoeld. De sterkte van het glas verhoogt dankzij het aanbrengen van drukspanningen in de buitenste glaslagen. Gehard glas draagt op die manier bij tot de 'passieve veiligheid' van beglazing.

Opgelet: eerst wordt het glas op maat gesneden en daarna worden de randen geslepen en gewassen. Pas daarna wordt het glas gehard. Dat houdt in dat glas na het hardingsproces niet meer bewerkt of gesneden kan worden.

Waarom kiezen voor veiligheidsglas?
Er is niemand die graag 'problemen' koopt of verkoopt. Het is effectief zo dat er bij het gebruik van veiligheidsglas minder schadegevallen zijn. Er is immers minder kans op breuk tijdens het transport, bij de montage, als het hagelt of stormt, ... Gehard floatglas is namelijk vijf maal sterker dan gewoon floatglas en maar liefst zeven maal sterker dan tuinbouwglas.
Stel dat het veiligheidsglas toch breekt, dan gebeurt dat op een veilige manier. De glasscherven vallen in heel kleine stukjes met afgevlakte kanten. Dankzij deze manier van breken, is het risico op verwondingen beperkt. We raden daarom zeker het gebruik van gehard floatglas aan om de veiligheid van kinderen, huisdieren of mensen die in de tuinkas werken te garanderen. Het doorvallen van personen wordt echter niet verhinderd.

De tuinkas met veiligheidsglas is eenvoudiger, vlugger en veiliger te monteren. De beglazing beveiligt in zekere zin tegen vandalisme en inbraak. Dat kan belangrijk zijn als uw kas bijvoorbeeld in een volkstuin staat. De prijs/kwaliteitsverhouding van een tuinkas met gehard floatglas is nog beter u kunt rekenen op een maximale levensduur.

Wij zijn de enige kassenfabrikant die gehamerd glas standaard gebruikt voor het dak van de hobbykas (enkel bij het gamma ACD® PRESTIGE). Gehamerd glas breekt de zonnestralen zodat er in de kas minder kans op verbranding is. Het gehamerd glas wordt bovendien ook gehard. ACD® combineert dus de grote voordelen van het gehamerd glas met de voordelen van gehard glas. Da's echt uitzonderlijk in de sector!
Gehard floatglas valt trouwens onder de veiligheidsnorm EN12150.

Grijze zone
De wet vereist tegenwoordig steeds vaker het gebruik van veiligheidsglas in gebouwen. Het gebruik van gewoon glas houdt namelijk een groot risico op verwondingen in. Bijvoorbeeld voor uitstalramen, dakvensters, glazen deuren, douchecellen, serres en veranda's, ... is veiligheidsglas verplicht. De meeste bouwprofessionals durven geen risico nemen en kiezen voor alles glaspartijen (binnen en buiten) veiligheidsglas.

Glasbreuk veroorzaakt maar al te vaak lichamelijke letsels en we vinden dat er dringend gedacht moet worden aan de veiligheid in en rond hobbykassen. Als fabrikant willen we de glazen tuinkassen uit de grijze zone van de wetgeving halen. We herhalen nog even waarom gehard glas nuttig kan zijn in een kas.

De kans op breuk is eigenlijk zo goed als onbestaande. Als het gehard glas toch zou breken, dan valt het glas uiteen in honderden kleine en veilige stukjes. De hobbytuinier of monteur zou zich dus niet snijden. Een bijkomend voordeel is dat discussies over waar en wanneer het glas gebroken is, vermeden worden. Als consument spaart u zeker het bedrag dat u investeert in veiligheidsglas uit. Bij storm, hagel of tijdens het voetballen kan er een ruit breken. U betaalt al vlug meer al u het gewone float- of tuinbouwglas moet vervangen.

ACD® werkt voortdurend aan kwaliteitsverbetering. We dragen kwaliteit en veiligheid hoog in het vaandel. We bewijzen dat nog maar eens met de introductie van gehard glas aan zo'n lage prijs. ACD® is de trendsetter die kassen met veiligheidsglas aanbiedt tegen een symbolische meerprijs. In dit opzicht zijn we onvergelijkbaar met andere kassenfabrikanten. Het veiligheidsglas is een upgrade van het productgamma 'tuinkassen'. Onze klanten die een kas met gehard glas kopen, krijgen een symbolische meerwaarde: veiligheid!

Normen voor glas
De verschillende normen zorgen ervoor dat vlak glas ingedeeld kan worden volgens schokbestendigheid en breukwijze. De normen zijn in beginsel niet bindend. Als er een grondige reden bestaat, kan er afgeweken worden van de normen.

De Europese norm EN12150 uit de bouwsector (waaraan het gehard floatglas van A.C.D.® voldoet) bepaalt hoe glas moet breken. De norm bevat enkele maatregelen om het risico op verwondingen door glasbreuk te beperken.
Thermisch gehard glas is volgens de norm NBN EN 12150-1 veiligheidsglas, want het fragmenteert in veel kleine stukjes die niet erg snijdend zijn. Het hardingsproces heeft een dubbel voordeel: het verbetert de mechanische sterkte en verandert de breukwijze van het glas. Er is minder gevaar voor snijwonden, maar de verbrokkeling van het glas zorgt ervoor dat mensen en voorwerpen niet langer beschermd zijn tegen vallen.

Wat is het verschil tussen tuinbouwglas, floatglas en gehard floatglas?

 • Tuinbouwglas is de goedkoopste soort. In het glas zijn er duidelijk wemelingen zichtbaar.
 • Floatglas wordt gegoten. Het vormt een egaal vlak en de dikte is overal gelijk. Het glas is wel over de hele oppervlakte even sterk, maar het is toch geen veiligheidsglas.
  Gehard floatglas is veiligheidsbeglazing.
 • Half gehard glas is echter geen veiligheidsglas. Deze glassoort wordt gebruikt om thermische breuk in te perken, bijvoorbeeld als er een temperatuurverschil zit op dezelfde ruit.

  Optische vervorming van veiligheidsglas
  Het harden van glas zorgt voor optische vervormingen in het glasoppervlak. Tekeningen op het glasoppervlak en een minder vlak oppervlak zijn onvermijdelijk.

  'Spontane breuk'?
  Soms kan gehard glas spontaan breken, al komt dit bijna nooit voor. 'Spontane breuk' is een gevolg van de concentratie Nikkelsulfide die ontstaat door het hardingsproces. Zelfs na enkele weken of maanden kan het verschijnsel nog optreden. De zogenaamde 'Heat Soak Test' onderwerpt het glas aan temperatuurschommelingen om de kans op spontaan breuk te verminderen.
  Na een minuscule beschadiging kan gehard glas ook spontaan breken. Hou daarom altijd rekening met onderstaande aandachtspunten:
 • sla niet met harde of puntige voorwerpen op of tegen het glas
 • bij het transport of bij het verplaatsen mag u het glas nergens tegenaan stoten
 • plaats het glas nooit zonder enige bescherming op een harde ondergrond, dit kan beschadiging veroorzaken.
  Spontane breuk kan gepaard gaan met een flinke explosie waardoor honderden kleine, maar veilige stukjes glas in het rond spatten. Door deze explosie kunt u schrikken en uiteindelijk gaan twijfelen aan de kwaliteit van het geharde glas. Dat is volkomen onterecht. 'Spontane glasbreuk' komt zoals net vermeld heel zelden voor.

  Contactpersoon voor journalisten
  Bart Van Lierde - T: 0032 51 24 25 26 - F: 0032 51 22 20 60

  Meer info over een hobbykas in veiligheidsglas:
  info@acd-kassen.nl

  ACD® - kweek met gezond verstand • Persdossier - veiligheidsglas
  Persdossier - veiligheidsglas

  Persdossiers

  Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

  Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

  Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

  Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

  ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas