Kasje voorbereiden voor het kweekseizoen

Bijna uitgerust!
De winter is toe aan zijn laatste maand slaap. De dagen worden langer. Alles in de tuin ontwaakt geleidelijk aan. Het lentegevoel sijpelt stilletjes aan binnen en 'de vroege vogels' onder de bloemen en planten laten zich van hun mooiste kant zien.

Kasje voorbereiden voor het kweekseizoen Februari
Omdat het nog rustig is in de tuin, heeft u de tijd om de laatste voorbereidingen te doen aan de kas. Het uiteindelijke doel is de tuinkas in het voorjaar op een efficiŽnte manier gebruiken. U kunt bijvoorbeeld nu de laatste bladeren uit de kasgoten verwijderen.
Als u een blokhut of andere houten constructies hebt, kijk die dan goed na. Voer de nodige herstellingen uit en geef het blokhutje een nieuw laagje verf.

In februari is het gras nog heel gevoelig. Probeer dus om er zo weinig mogelijk op te lopen zodat u het niet nodeloos beschadigt. Ziet u slechte plekken op het grasveld, dan raden we u aan om tot in maart te wachten om deze te herstellen. Als er veel mos in uw gazon zit, mag u er wel kalk instrooien zodat de bodem gezonder wordt.

Als het niet meer vriest, begint u met het snoeien van bomen en planten. Snoeien van rozen doet u best maar in de maand maart. Profiteer ook van de mogelijkheid die zich voordoet om onkruid te wieden, want in februari kunt u heel gemakkelijk onkruid verwijderen. Brandnetels, veldkers, boterbloem zijn maar enkele voorbeelden van het mogelijke onkruid waarmee je tuin te kampen kan krijgen.

Wat is er leuker dan het gehele jaar door wat kleur in de tuin te hebben? Twijfel dus niet om eens enkele wintergroene struiken of bladhoudende bomen in de tuin te planten. Ligustur, taxus, buxus en lonicerahaagjes zorgen voor de opgewekte groene sfeer waar we zo naar verlangen.

Februari is het ideale moment om klimplanten op te binden.
U waakt er ook best voor dat de planten nog de nodige bescherming hebben tegen de vorst. In februari is een stevige winterprik immers nooit ver weg. De beschermhoezen die ACD kassen verkoopt, zijn hiervoor ideaal. Ga er echter niet van uit dat februari er enkel is om de planten te beschermen. Het kweken van groenten en planten is zeker al mogelijk. En daar draait het uiteindelijk toch allemaal om. Wie wil beginnen zaaien in de kas kan dat zeker en vast al doen. De eerste groenten kunnen gekweekt worden in een warme kweekkas. U kunt al kervel, spinazie, tuinkers, wortelen en nog zo veel meer zaaien en de eerste helft van februari is ideaal om zomerprei te zaaien. De prei kan geoogst worden in juli-augustus. Ook lentesla, witte spitskool en knolselder kunnen in februari ingezaaid worden. Er moet wel rekening gehouden worden met de weersomstandigheden. We raden u aan om deze groenten in te zaaien in een vorstvrije kas. Als het vriest in februari, dan kan noppenfolie of een verwarming voor de kas zeker hulp bieden. Warme, zonnige dagen zijn wel zeldzaam in februari, maar als het eens een dag warm en zonnig is, dan raden we u aan om de ramen van de tuinkas enkele uren open te zetten.
Tuinkas in februari

Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas