Straks in elke tuin een hobbykas

Meer mensen genieten van een welverdiend pensioen.
Nederland gaat de komende jaren in verdubbeld tempo vergrijzen. In de periode tot 2015 komen er een half miljoen 65-plussers bij. Dit blijkt uit een recente studie van het CBS naar de demografische ontwikkelingen in de komende jaren. In 2040 zal het aantal ouderen zijn opgelopen tot 4,6 miljoen, ten opzichte van 2,6 miljoen nu. De Nederlandse bevolking groeit naar verwachting door van 16,7 miljoen nu tot 17,8 miljoen rond 2040. Deze vergrijzing in combinatie met meer vrije tijd, een groter milieubewustzijn, een actieve bezigheid, enz. zal de markt van de hobbykasjes een heel sterke impuls geven.

Straks in elke tuin een hobbykas Wij zullen terug zelf meer instaan voor onze eigen voedselvoorziening.
De wereldbevolking blijft toenemen. Dit zorgt ook voor sombere vooruitzichten.
Als een bepaald organisme ergens te overdadig aanwezig is, grijpt de natuur in. Als de bevolking blijft toenemen, gaan we steeds meer geconfronteerd worden met schaarste.
"Eten onbetaalbaar"
Overal ter wereld kraakt de biodiversiteit in haar voegen. Heeft de mensheid stilaan het point of no return bereikt? Biodiversiteit staat voor de verscheidenheid van al wat leeft op onze planeet. Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Door de toenemende bevolking, de bijhorende economische activiteiten en de klimaatverandering neemt de biodiversiteit wereldwijd af. Voedselprijzen stijgen onder andere omdat landbouwgronden schaarser worden. Wat staat er ons te wachten wanneer de schaarste zodanig wordt dat de vraag het aanbod overstijgt?

Ontstressen
In tegenstelling tot al die snelheid en gelijktijdigheid staat volgens psycholoog Herman Konings de hang naar ontstressen. Terug naar de natuur, naar duurzaamheid. De consument wil zich ontrekken aan de snelheid, ontstressen dus. Terug naar de natuur is daar een expressie van. Dat betekent ook terug naar het bloemenzaadje of naar het eigen fruit en groenten kweken, en terug naar het lokale product.
Mensen willen vanuit hun duurzaamheidsbesef niet meer dat producten duizenden kilometers moeten afleggen om op hun bord of in hun huis te belanden. Daarom zoeken ze het meer en meer lokaal. De moestuin is aan een ware revival bezig.

De voedselpiramide krijgt er onderaan een extra balk bij, namelijk 'beweging': gezonde voeding combineren met beweging. Wat is de gezondste vorm van bewegen die dicht staat bij gezonde voeding: moestuinieren.

Zelf kweken betekent een grote bijdrage aan een beter milieu
Waarom zou je fruit en groenten eten dat 5000 kilometer verder gekweekt wordt en wordt overgevlogen naar ons land, als we zelf zo'n lekkere groenten en fruit hebben in onze tuinkas. Bovendien ben je ook zeker van de kwaliteit, want we weten waar onze producten vandaan komen. Er is een steeds groter wordende aandacht voor het milieu (voor een heel groot stuk gestuurd door de overheid): sortering van afval, groene auto's, groene energie, groenten van eigen streek... De ecologische voetafdruk van voeding, kortweg voedselvoetafdruk. Iedereen, groot of klein, heeft een ecologische voetafdruk.

Om je eigen ecologische voetafdruk te berekenen, moet je nagaan wat je allemaal nodig hebt om te leven en welk afval je daarbij produceert. De voedselvoetafdruk is een deel van de ecologische voetafdruk en geeft weer hoeveel ruimte er nodig is om jouw voeding te maken, tot op je bord. Door alle stukjes ruimte en energie op te tellen die nodig zijn om eten te maken bekom je de voedselvoetafdruk. Deze afdruk wordt uitgedrukt in vierkante meter of in hectare.
Maatregelen nemen voor het milieubewustzijn en een duurzame ontwikkeling. In het kader van het Kyoto protocol zijn al veel initiatieven genomen. Vaak gaat het echter om maatregelen die de 'gewone mens' van bovenhand worden opgelegd. Door mensen actief te betrekken bij milieu en voeding leveren zij een bijdrage tot een duurzame verandering in ons gedragspatroon.

Zelf groenten en fruit kweken betekent gezonder leven.
Geen overbodige en milieubelastende verpakkingen. Geen nodeloze en verre transporten. De eerlijke en gezonde smaak!

De volkstuintjes
Bezitters van volkstuintjes zijn gelukkiger dan hun buurtgenoten zonder zo'n tuin, zo blijkt uit onderzoek van omgevingspsycholoog Agnes van den Berg, die een grootschalig onderzoek deed naar dit fenomeen.
Een paar conclusies:

 • de effecten van de mensen met een volkstuin knaller eruit. Ze zijn lichamelijk actiever, meer tevreden met hun leven, hebben minder acute klachten en gaan minder vaak naar de huisarts. Vooral ouderen scoren op alle fronten aanzienlijk hoger dan de controlegroep.
 • volkstuinders zijn ook behoorlijk dol op hun tuintje. Gepensioneerde eigenaren brengen er in de zomer gemiddeld zelfs 32 uur per week door.

  Dat natuur gezond is, klinkt aannemelijk. Natuur ontspant, verbetert onze stemming en voorkomt stress- en pijnklachten. Een klein beetje groen is al genoeg voor een gunstig effect. Ook wie niet de lichamelijke conditie heeft om actief te tuinieren, heeft absoluut baat bij natuur om zich heen. Natuur wordt bij ons steeds vaker een luxegoed. Groen is meer dan alleen leuk of aangenaam, het maakt ons daadwerkelijk gezonder.

  De klimaatswijziging
  Buiten moestuinieren wordt door het gewijzigde klimaat steeds moeilijker: na regen komt wind, koude, warmte, enz. Het gebruik van een hobbykas maakt het een heel stuk makkelijker.

  Contactpersoon voor journalisten
  Bart Van Lierde - T: 0032 24 25 26 - F: 0032 22 20 60 • Straks in elke tuin een hobbykas

  Persberichten

  Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

  Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

  Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

  Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

  ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas