Korte reacties over het kweken in een tuinkas

Geeske Winia - Kollumerzwaag
Ik zaai veel voor in de kas en gebruik de kas ook voor allerlei werkzaamheden (zoals planten, stekken e.d.) ls het niet zulk mooi weer is. Vaak is het in de kas dan heerlijk.
's Zomers staan er tomaten-, komkommer-, paprika- en peperplanten in de tuinkas. Wat een geweldige smaak hebben die gewassen!
Kortom: ik zou de kas niet graag weer willen missen.

Erwin Vermaat - Barendrecht
Mijn ervaring in/met de kweekkas? Genieten van de producten uit de kas zoals bloemen, fruit en groenten.

Mary Roelofs - Veldhoven
Een kas wordt normaal gesproken gebruikt om plantjes te kweken, maar buiten het seizoen wordt de tuinkas van onze dochter gebruikt om proeverijen te houden. Tijdens de proeverij mogen producten geproefd worden die veelal oorspronkelijk uit dezelfde tuinkas kwamen. De eerste proeverij was een succes en inmiddels zijn meerdere proeverijen gehouden in de kas die daarvoor natuurlijk in een passende ambiance wordt gebracht.

Claudia Roskam - Weurt
We hebben onze nieuwe kweekkas niet laten zetten door de kassenleverancier, maar door onze beunen. Scheelde veel geld. En die beunen waren reuzehandig, die hadden al een badkamertje en nog wat voor ons gemaakt. Alleen: een reuzekas hadden ze nog nooit in elkaar gezet, maar de tekening vormde echt geen probleem. En toen ging het stormen. Midden in de nacht hebben we nog met touwen om de kas heen gepoogd de kas niet te laten wegvliegen. Reuze link, want we hadden wel een imploderende kas in ons gezicht kunnen krijgen. De volgende dag: de kas was aan een kant een meter naar links verschoven. Diverse ruiten waren aan diggelen en binnen was het een ravage. We hebben de les geleerd: een voordelige kas is een ding, maar een deskundige plaatsing is verreweg belangrijker. Beter de vakman een degelijke kas te laten plaatsen dan goedkoop proberen op de eerste rang te zitten. En nu: een mooie kas - een hoogtepunt van de tuin. Handig voor het overwinteren van kuipplanten. Telkens weer de uitdaging om daar het zaaigoed tot volle wasdom te laten komen. En een prima plaats voor overpotten of het samenstellen van hanging baskets!

Joop de Boer - Buitenpost
Mijn hobby is om met brugmansia's bezig te zijn. Tot de vorst voorbij is hou ik de kas vorstvrij met een petroleumstel.

Ineke Bervoets - Oud-Beijerland
Het is een heerlijk moment als alles opnieuw in de tuinkas staat en het nieuwe "kas"-seizoen kan beginnen. In mei 2008 hebben we de nieuwe plantjes erin gezet: tomaten, komkommer en paprika. De sla was al eerder gezaaid en kon al geoogst worden. We hebben de hele zomer genoten van de rijkelijke oogst! Er staan ook een aantal aardbeienplanten langs de buitenrand van de tuinkas. Ik heb ze ook in de volle grond, maar het leuke van deze planten is de vroege oogst, omdat ze lekker warm in de kas staan!

Robert-Jan Hoogerbrug - Nuenen
Als fotograaf heb ik een foto gemaakt, genaamd: "Houses of glass". Door het perspectief te veranderen ontstaat er een illusie dat er een straat ontstaat met allemaal aaneengeschakelde gevelhuisjes van glas. Elke keer als ik naar mijn werk ga, zie ik de straat van plantenkassen in het Brabantse Helmond aan mij voorbij gaan. Ik fantaseer dan ook wel eens om een klein kasje of iets dergelijks aan te schaffen om bijvoorbeeld groenten te kweken samen met mijn kinderen.

Petra Goen - Enschede
Ik heb kassen gebruikt om een kunstwerk mee te maken. Uiteindelijk heb ik er twee installaties mee gemaakt.

Saskia Dobbelaer - Walsoorden
Kweken in een ACD kas is een fantastische hobby. Heerlijk ontspannend. Elke dag weer anders. Alles groeit en bloeit weelderig en de smaak van de geteelde groente is fantastisch!

Carla Knaap - Leiderdorp
Dit voorjaar hebben we een houten minikas van ACD gekocht en we wilden gelijk voor onze twee landschildpadden een goed, warm onderkomen realiseren. Dus we hebben het kasje boven op hun glazen verblijf geplaatst, zodat zij ook van de warmte van de kas kunnen profiteren.
We hebben voor het eerst dit jaar een kasje en dat vinden we erg leuk! We hebben gezaaid in potjes en in lege eierdozen, veel gesproeid met de plantenspuit en alles groeit als kool. Over een tijdje kunnen we gaan verplanten en verpotten. Geweldig om van zo dichtbij te zien hoe uit één zaadje een plant groeit!

Sineke van der Sluis - Zwaag
Vorig jaar na veel zoeken hebben we een hobbykas gekocht. Het is een feest om in de kas te werken !

Anthony Jumelet - Baarle Nassau
Met ons kastje is mijn vrouw helemaal in de gloria voor het kweken van bloemen, planten en groente.

Gerard & Charlotte - Katlijk-Heerenveen
We hebben een 7-kantige tuinkas om in te verblijven met openslaande deuren gelegen aan zonnig terras en met uitzicht op onze tuin (ca. 2000 m²), weiland en natuurgebied.

Els van Oss - Heesch
Ik heb helaas nog geen kas, wel al folders en prijzen van ACD kassen, en in het najaar komt er ook een! Maar voorlopig lukt het nog onder een verandadak en met kleine kasjes. Ben in februari begonnen met zaaien op een tafel van schragen en planken in de huiskamer totdat in april alles naar de veranda verhuisde.
We wonen nu een paar jaar in dit huis en een kas staat al lang op het verlanglijstje, maar we wilden eerst de tuin ontwerpen en aanleggen (helemaal zelf). Ik heb ook een broeibak gemaakt.
Dit heb ik al gezaaid: verschillende soorten tomaten, artisjok, aubergine, verschillende soorten paprika, peper jeanette, pompoenen, patison, kalebas, afrikaantjes, juffertje in het groen, meloenen, kiwano, pepino. Dit moet ik nog zaaien: zonnebloemen, vingerhoedskruid, vergeet-me-niet,...

Gerard Kornet - Assendelft
Onze broeikas is een pareltje. Heerlijk vroeg aardbeien en sperciebonen eten. De tomaten, paprika's, sla en aubergines groeien er prachtig. Het is een lust voor het oog als je alles ziet opkomen en bloeien. We zijn er in ieder geval heel erg blij mee.

Alie Boom - Sint Maarten
Ik geniet al jaren van mijn mooie hobbykas, aangeschaft bij Hans Menken in Haule. Ieder voorjaar begin ik met voorzaaien, verspenen, overdag afharden en 's avonds weer in de kas etc. Als alle voorgezaaide plantjes uitgeplant kunnen worden in de tuin en er ruimte vrij komt voor de tomaten, komkommers, paprika's en aubergines plant ik deze uit in de kas. Na verloop van tijd loop ik in een oerwoud waartussen de heerlijke vruchten hangen. Het is ieder jaar weer Genieten met een grote 'G'. In de herfst, als de kas leeg is, laat ik er mijn plantjes voor het volgende voorjaar alvast overwinteren. Afgelopen winter was het erg koud en zijn de plantjes afgedekt. Denk daarbij aan stekjes van eenjarigen zoals Spaanse Margrieten etc. Met tuingroet!

Anton Vis - Harderwijk
Ik teel snijsla in een kweekbak. Er zijn echter twee problemen:

 • Met regenachtig weer heb ik veel last van slakken
 • De vlinder het kookvliegje legt zijn eitjes in de rucola waardoor ik rupsen krijg die alles opvreten
  Daarom heb ik nu een oplossing gevonden. De zaak wordt nu goed afgesloten met horrengaas! Als het bakje maar een klein kiertje open stond om te luchten, dan kropen ze naar binnen en dat is nu definitief voorbij! Misschien is dit wel een punt waar meer over geklaagd wordt! Ik heb er nu geen last meer van en als het regent gaat dit er gewoon doorheen. Dus ook wel handig!

  Judith Bouw - Nijkerk
  4 april hebben we een kweekkas gekocht en in die week kregen we ook kuikens uit de broedmachine. Het was buiten net iets te fris voor de kuikens, maar in de kas konden ze lekker aan rommelen. Ze vonden het heerlijk. En tijdens mijn inzaaiwerk kon ik ze gelijk in de gaten houden.

  Roelie Regts - Odoorn
  Tijdens onze vakanties maak ik graag foto's van tuinen en kassen. O.a. in het openlucht museum Arhus (Denemarken), in een tuin van het Lake District (Groot-Brittannië). In het Lake District zagen we een kas met hoofdzakelijk alpenplantjes en een kas van een met gebrandschilderde ramen. Waar vind je zoiets!

  Leanda van Dam - 's-Gravenzande
  Mijn nichtje verzorgt de vetplantjes in ons zelfgemaakte kasje.

  Peter Meuris - Empe gld
  In de winter is de kas ondanks het feit dat hij dan niet in gebruik is toch een prachtig object in onze tuin.
  Niet alleen de kas, het weer, goed zaad en de juiste aarde zijn voldoende om tot goede vrucht te komen. Er is ondersteuning van het bovenaarde ingezet. Kortom, ons kasje heeft naast de bedoelde functies van telen en oogsten ook andere waarden.

  Zeno en Roos - De Kiel
  Naast de bestrijding van de luis met lieve-heer-beestjes, bestrijden wij de muizen met en beschermen we de aardbeien door roofvogels.

  Will Kohnen - Lemiers
  Geachte heer/mevrouw, ben zeer enthousiast over de bij u gekochte tomatenkas. Heb deze onlangs gekregen en heb er reeds de eerste zelf opgekweekte tomaten- en paprikaplantjes in gezet.
  De aardbeienplanten hebben er eveneens een goed onderkomen in gevonden, de eerste beginnen al aardig kleur te krijgen. De pas uitgezette ijsbergsla doet het ook goed, deze staat zoals alle planten in bakken of teil. Komen de slakken er niet zo gauw bij! Jammer dat de kas al bijna helemaal vol staat. Ik ben er zeker van dat het een leuke en 'vruchtdragende' hobby is. Mijn droom is dan ook dat ik eens een echte kas mag bezitten, waarin veel meer groente kan. Het is nog een tijdlang afwachten, maar ik verheug me nu al erop om de eerste tomaten en sla te mogen oogsten!

  Lia Gunster - Westerbork
  Verhuizen van een vrijstaand huis met een tuin van 2500 vierkante meter + een royale kas naar een 2-onder-1-kapwoning met een tuin van 5 x 5 meter zonder kas is nogal een overgang. Om het vriendelijk te zeggen. Maar niet getreurd. Want in potjes zaaien, overdag in de zon en 's avonds naar binnen in het schuurtje kan dus ook. En alle zaden komen op, dus ben ik (nog steeds) een zeer gelukkig mens. En deze zomer hebben we géén verse groente meer uit de tuin, maar we zitten wél in een kleurrijke bloementuin!

  Bert Huizinga - Middelstum
  In de kas hebben we regentonnen met daarin goudvissen om te overwinteren. Voorkweken van allerlei groentes gebeurt in potjes en bakjes. Groentjes en bloemen die ik kweek: aronskelk, spinazie, spitskool, sla, ijsbergsla, agapanthus, komkommer, rode en gele tomaten, druiven, palmkool. De laatste jaren overwinter ik mijn bolchrysanten in de kas. Zo heb ik nu een verzameling van 80 bolchrysanten in de tuin.

  Jan Hoogland - Alkmaar
  Een volkstuin is vrijheid en één zijn met de natuur!

  Ellen van Neerven - De Meern
  Bij ons geen zwoegende mannen (of vrouwen) met glas, gereedschap of groenten in de weer, maar gewoon liefde! Oma-oma (zoals Felix van 3 zijn overgrootmoeder Nelly van 101 jaar noemt) is dol op de natuur en van haar grote groene tuin in Deurne.

  Ellen Kievit - Ridderkerk
  Dit jaar hebben wij een kweekkas gekocht. Zowel mijn man als ik maken er met veel plezier gebruik van. We hebben al veel plantjes / groentes gekweekt. Alles groeit en bloeit goed. De kas staat helemaal vol. Het is leuk en leerzaam om alles zo te zien groeien en bloeien.

  Vera Dijker - Terschellingen-West
  Mijn droom is gerealiseerd, eindelijk ben ik in het bezit van een prachtige kas. Een rijk gevoel. Dit is mijn eerste seizoen met deze kas en ik verheug me op de vele seizoenen die nog gaan komen en de vele verrassingen die het telen in de kas voor mij in petto heeft.

  Emmy Maks-Pauw Paterswolde
  Veel gezaaid, verspeend... Anderen blijgemaakt ... en volgend jaar opnieuw!

  Hermien en Hellie Schrama - Middelburg
  Sinds we over deze "tuinkamer" beschikken hebben de seizoenen voor ons extra waarde gekregen. Het licht, de lucht, de warmte, altijd droog genieten midden in onze tuin, noem maar op. Het is de fijnste aankoop die we ooit gedaan hebben...

  Bas Hettinga
  Ik ben altijd heel erg graag bezig in mijn kas. Ik heb er nu radijzen, sla, paprika, tomaten en komkommer in staan. En naast de kas staan aardbeien en in de tuin staan kalebassen. En alles doet het heel erg goed.

  Gijsbert Vroegindeweij - Ochten
  Ik heb een kasje van ongeveer 2,50 m bij 1,20 m. In het voorjaar zaai ik er veel in, ook pluk ik de eerste aardbeien eruit. 's Zomers plant ik er tomaat, paprika en nog wat kruiden, maar er moet wel elke dag veel water worden gegeven. Dat heb ik er wel voor over. • Korte getuigenissen

  Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

  Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

  Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

  Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

  ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas