Tevreden winnares van een ALU HOBBY SERRE bestseller R204L-B

Goed idee: vervroeg het tuinseizoen met een kas
Al heel lang stond een eigen kas hoog op het tuinwensenlijstje van Remkje Mulder. Ze deed mee aan de kanswedstrijd 'Mail & Win een kas van ACD' vorig jaar in Tuin&Co en... won! Enthousiast stuurde Remkje ons foto's toe van hoe de kas werd opgebouwd. In ťťn dag.

Tevreden winnares van een ALU HOBBY SERRE bestseller R204L-B "Elke keer als we bij een tuincentrum waren, begon ik om een kas te zeuren", lacht Remkje Mulder. 'Dan moet je er maar voor sparen', reageerde Ferdinand dan laconiek. 'Want je hebt niets aan zo'n gammel goedkoop ding op Texel, met de harde wind die hier altijd waait'." Remkje en Ferdinand zijn allebei hartstochtelijke tuiniers. En ook hun zoontjes Boaz en Noah hebben er veel lol in. Remkje: "Boaz is dol op bloemen, en dan vooral zonnebloemen. En Noah is graag in de weer met sla- en kruidenplantjes."
Remkje reageerde meteen op de wedstrijd 'Mail & win een kas van ACD' in Tuin&Co. "Toen ik het bericht kreeg dat ik de ALU HOBBY SERRE van ACD had gewonnen, heb ik gegild van geluk. Ferdinand en ik hebben de kas samen in ťťn dag opgebouwd. De montagehandleiding was superduidelijk. Het enige wat een beetje lastig was, was het goed waterpas neerzetten van het frame. Want als dat niet goed staat, krijg je de ramen er niet in." De ACD ALU HOBBY SERRE van Remkje is 232 cm breed, 296 cm lang en heeft een nokhoogte van 211 cm. Remkje: "We kunnen er allebei rechtop in lopen. En ondanks de heftige stormen die we al gehad hebben, staat de kas nog steeds zo stevig als een huis!"

Remkje Mulder:
'De kas staat als een huis, ondanks de heftige stormen die we op Texel gehad hebben'

'Onze ALU HOBBY SERRE heeft een nokhoogte van 211 cm, waardoor we allebei rechtop in de kas kunnen lopen'

'Alles groeit supergoed in onze kas. Op een dag kwam een van de jongens enthousiast melden dat hij een paars ding ontdekt had. Daarmee bedoelde hij een aubergine.'

'Onze hond Eyka is altijd bij mij in de buurt, ook als ik in de kas ben. Toen de kas net stond, ging Eyka er meteen in liggen. Hij vond het kennelijk een behaaglijk hondenhok. Soms denken we wel eens dat hij vegetarisch is, want hij is dol op rauwe boontjes.'

De montage van de kas
STAP 1: Plek voorbereiden
"Aan de zijkant van de moestuin spitten we het gras weg, ruim ter grootte van de afmetingen van de kas. Na het spitten harken en stampen we de grond goed glad aan. Voor een kas met een nokhoogte die niet hoger is dan drie meter hoef je in principe geen bouwvergunning aan te vragen. Maar het beste is dat toch even bij de gemeente na te trekken, omdat er soms andere richtlijnen gelden."
STAP 2: Frame in elkaar zetten
"Ons is aangeraden om het frame niet ter plekke op te bouwen, maar op een harde ondergrond, een terras bijvoorbeeld. Als je dan een schroef of moer uit je handen laat vallen, kun je die gemakkelijker terugvinden dan wanneer je in het gras aan het bouwen bent. Vervolgens zetten we het casco op zijn plek. Om het geheel meer stevigheid te geven, graven we voor elk hoekprofiel een gat van zo'n 30 cm diep dat we opvullen met cement."
STAP 3: Ruiten plaatsen
"Om de ruiten goed te kunnen plaatsen, moet het frame waterpas staan. Eigenlijk zijn we daar het langst mee bezig. Bij het in het profiel schuiven van het eerste raam blijkt dat de kas nog niet goed staat. We zijn net zo lang in de weer met aarde tot het waterbelletje in de pas precies in het midden staat. Hoewel ik een bril draag, heb ik toch een veiligheidsbril opgezet. Het kan namelijk wel eens gebeuren dat er een splintertje wegspringt."
STAP 4: Rubber strips aanbrengen
"Ten slotte brengen we tussen de ruiten en de aluminium profielen van het frame de rubber strips aan. De finishing touch: nu is de kas waterdicht afgesloten. In de kas staat aan de ene kant een lange tafel waarop ik kan zaaien, achterin een stellingkast voor bloempotjes en potaarde. In het midden is een looppad van grindtegels. De andere kant is nog vrij. Daar kan ik de opgekomen zaadjes uitplanten voordat ze de volle grond in gaan.

Kiezen voor een kas

 • Plek: zorg voor een plek met het hele jaar veel licht die ook zo zonnig mogelijk is om optimaal van de warmte te profiteren. De nok moet van het noorden naar het zuiden lopen.
 • Aanschaf: eigenlijk niet zo op de prijs letten, want goedkoop is vaak duurkoop. Een kas van degelijk materiaal kan wel 50 jaar mee gaan. Hoe groter de kas, hoe kleiner de temperatuurschommelingen. Hoe breder de kas, hoe meer effectieve kweekruimte.
 • Materiaal: aluminium is ideaal voor een kas. De roeden zijn smal en laten veel licht binnen. Het grijze erosielaagje dat na verloop van tijd ontstaat, vormt een natuurlijke bescherming voor het aluminium. Een houten kas is prachtig, maar vraag meer onderhoud en is minder duurzaam.
 • Vrijstaand: het beste voor de zaailingen omdat er dan van alle kanten licht kan binnen komen. Geschikt voor het telen van groenten en kruiden in de winter.
 • Tegen de muur: daarmee wordt de warmte van het huis benut. Nadeel: een muurkas heeft de helft minder lichtinval dan een vrijstaande kas. De beste plek is tegen een oost- of westmuur. Bij een zuidmuur wordt het al gauw te warm. Met name geschikt voor het kweken van cactussen en orchideeŽn.
 • Tunnelkas: kan na 'gedane arbeid' worden opgeruimd. Nadeel: je kunt er meestal niet rechtop in lopen.
 • Vergunning: informeer bij de gemeente naar een eventuele bouwvergunning en mogelijke verplichtingen waaraan voldaan moet worden.

  Fotografie en tekst: Tuin&Co (www.tuinenco-magazine.nl) / naam fotografe: Remkje Mulder
  Tevreden winnares van een ALU HOBBY SERRE bestseller R204L-B
  Tevreden winnares van een ALU HOBBY SERRE bestseller R204L-B
 • Getuigenis Remkje Mulder

  Gouden tips wedstrijd Groei & Bloei magazine 25/03/2016

  Irma Tap is de winnares van de ACD Prestige Piccolo kas!

  Kook volgens de 80/20 regel! 18/06/2014

  Een sterrenchef uit Nederland, Niven Kunz, is fervent gebruiker van groenten in zijn gerechten. Dat doet hij al sinds hij zijn ster kreeg, 10 jaar geleden.

  ACD kassen: Kas, tuinkas, kweekkas, tunnelkas